Subvencionirati javni prijevoz, a ne dim iz automobila

Autor: B.O. Objavljeno: 22.09.2022. 🕜 10:30 Lokacija: Zagreb

Mnoge države uvode financijske mjere za poticanje javnog prijevoza

Država treba subvencionirati javni prijevoz i znatno sniziti cijene mjesečnih karata u cijeloj Hrvatskoj, kao nužan odgovor na aktualnu energetsku i financijsku krizu. "Tako se ljudima omogućava mobilnost po pristupačnim cijenama, a kao alternativa korištenju automobila. Ali, toga među mjerama Vlade nema", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

Glavne su to poruke današnje akcije koju je povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila organizirala Zelena akcija ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Istaknuli su transparent s natpisom 'Subvencionirajte javni prijevoz, a ne dim automobila', ukazujući kako su gotovo sve vladine mjere vezane uz promet primarno usmjerene na vozače automobila, dok je javni prijevoz zanemaren. 

"Vlada je svojim mjerama samo usporila porast cijene javnog prijevoza, ali nije napravila ništa da ga učini primamljivijim većem broju građana i građanki", pojasnio je. 

Zelena akcija smatra da je, slično kao Njemačka ovoga ljeta, potrebno uvesti mjesečne karte od 70 kuna za neograničeno korištenje svih vrsta javnog prijevoza na razini županija. Pošto gradovi nemaju dovoljno sredstava za toliko veliku subvenciju, nužno je da uskoči država. 

"Ministar Butković je prije dva mjeseca javno govorio kako Vlada o tome razmišlja, ali dosad nije napravila ništa", dodao je Ivčić.

 

Besplatno putovanje 

Naglasio je kako, osim Njemačke, brojne druge države uvode financijske mjere za poticanje javnog prijevoza kao reakciju na poskupljenje energenata i inflaciju. Tako je Španjolska uvela potpuno besplatno putovanje na prigradskim, ali i regionalnim linijama državne željezničke tvrtke. Irska je utjecala na snižavanje cijene svih vrsta javnog prijevoza u prosjeku za 20 posto. Italija jednokratno dijeli vaučere od 60 eura za korištenje javnog prijevoza svima koji imaju godišnji prihod ispod 35.000 eura. Finska od iduće godine ukida PDV na karte za javni prijevoz itd.

"Hrvatska, nažalost, zanemaruje taj vrlo važan aspekt pomoći građanima suočenima s inflacijom i energetskom krizom", rekao je. 

"Subvencija javnog prijevoza imala bi dva pozitivna rezultata. Ljudi bi manje koristili automobile, što bi imalo pozitivan utjecaj na okoliš, a uz to bi se povećala mobilnost socijalno ugroženim skupinama", dodao je. 

U aktualnoj je krizi jedna od prvih mjera Vlade bila ukidanje naknade za okoliš za prodaju dizela i benzina. Nju su do tada distributeri uplaćivali u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz kojeg su se trebale financirati mjere za održivi promet, priopćeno je iz Zelene akcije. 

"Najveću izravnu korist od te mjere imali su oni koji najviše koriste automobile. Sada je vrijeme da prioritet napokon postane javni prijevoz i svi građani i građanke", zaključio je Ivčić.

TAGOVI