16. plinarski forum u iščekivanju nove cijene plina za javnu uslugu

Autor: N.D. Objavljeno: 24.02.2017. 🕜 09:03 Lokacija: Zagreb

Cijene plina na tržištu ostat će na visokoj razini

Iako se očekivalo da Vlada na svojoj sjednici odredi cijenu po kojoj će HEP Opskrba plinom kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu nuditi plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge, to se ipak nije dogodilo pa je 16. plinarski forum, koji se u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING održao u Zagrebu, prošao s mnogo otvorenih pitanja koja muče plinsku struku. Famozna cijena bit će poznata već početkom idućeg tjedna pa će opskrbljivači moći odlučiti od koga će kupovati plin za kućanstva, poručio je Domagoj Validžić, načelnik Odjela za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a država će se potruditi da udar na građane bude što je moguće manji "vodeći računa o dobrobiti za krajnjeg kupca, a ne isključivo za energetske subjekte". Marko Blažević, direktor HEP Opskrbe plinom na okruglom je stolu rekao da HEP očekuje odluku Vlade o cijeni te je spreman pronuditi plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge. 
Gotovo 250 sudionika skupa moglo je čuti da će u budućnosti cijena plina biti bitno viša nego ove sezone grijanja te da kupci plina trebaju biti spremniji za veću volatilnost na tržištu. Prošle zime cijena plina na plinskoj burzi u Beču CEGH prošle veljače bila je na 13 - 14 eura po MW h, no ove zime u jednom trenutku popela se čak na 21 euro po MW h. Skladišta plina u Europi zbog vrlo hladne zime bitno su praznija nego prošle godine u ovom periodu pa se ne očekuje da će se ovoga ljeta dogoditi uobičajeni pad cijene plina. Članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš smatra kako će liberalizacija prisiliti opskrbljivače da se bolje organiziraju pa i udružuju kako bi se bolje prilagodili regulatornim zahtjevima tržišta. S tim se složio i direktor RWE Hrvatske Zoran Miliša, čija tvrtka je odnedavno vlasnik koprivničkog distributera plina Koprivnica plina. Plan RWE-a, koji je u međuvremenu preuzeo više od 5.000 kućanstava na drugim opskrbnim područjima, je u Koprivnici razvijati djelatnost i testirati svoje nove proizvode. Obje tvrtke zainteresirane su za kupnju distributera plina. 
Opskrbljivači će se u budućnosti vjerojatno udruživati te da će, osim plina, nuditi i neke druge proizvode i usluge, primjerice struju, kazala je Glavaš, koja smatra da bi liberalizacija krajnjim kupcima mogla donijeti veću kvalitetu usluga. Direktorica Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra Ivana Marković konstatirala je da je isporuka plina ove plinske godine porasla za 6%, dok je porast potrošnje kod krajnjih kupaca iznosio 7,5%. Istaknula je kako je i ova zima, pogotovo iznimno hladan siječanj, pokazala da opskrbljivači plina moraju, što je i zakonska obveza, voditi računa da uvijek imaju dovoljne količine plina te da trebaju poraditi na boljem planiranju potrošnje svojih korisnika. Nikola Vištica, direktor Sektora za plin i naftu u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji iznio je odličnu i dugo očekivanu novost. Naime, do kraja prošle godine distributeri plina bili su obavezni izraditi svoje standardne profile potrošnje plina, kojima planiraju ponašanje korisnika plina. No, u zakonskom roku to je učinio samo jedan distributer pa je HERA angažirala vanjskog konzultanta koji je napravio svojevrsni jedinstveni standardni profil potrošnje koji bi distributeri mogli primijeniti. HERA će pri njihovoj primjeni biti u bliskom kontaktu sa strukom, a ovo je svakako dobar korak prema boljem planiranju svih korisnika čija potrošnja se ne mjeri na dnevnoj razini. Vištica je također najavio da će vrlo brzo doći do korekcije cijena transporta plina na niže, što je dobra vijest koja će pozitivno utjecati na krajnju cijenu plina, a uskoro će se održati i javna savjetovanja za nove Opće uvjete opskrbe plinom i mrežna pravila. Tomo Galić, vodeći stručnjak u INA-inom sektoru plina kazao je da je ta tvrtka vrlo zadovoljna što sada slobodno može formirati cijenu plina za sve svoje korisnike, a njihov prvenstveni interes je sav svoj plin ponuditi na domaćem tržištu, a ne ga plasirati u izvoz. Uz to, Srećko Ezgeta, predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i ujedno čelnik bjelovarskog operatora distribucijskog sustava Elektrometal Distribucija plina naglasio je kako distributeri i opskrbljivači ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim aktivnostima nadležnog ministarstva i da se nikako neće složiti s idejom, prema kojoj bi se niže cijene plina ostvarile na štetu distributera, tj. smanjenjem distribucijske marže. Isto tako, napomenuo je da je opskrba plinom u obvezi javne usluge mnogim opskrbljivačima postala teret kojega se nikako ne mogu riješiti. Konačno, poslana je jasna poruka da bi u cijeloj energetici trebalo početi razmišljati tržišno, a ne populistički, odnosno 'socijalno' i zaboraviti bilo kakvu regulaciju, osim u slučaju poremećaja i nepredviđenih okolnosti.
Plinarski forum također je pokazao koje su sve novosti na tržištu plinske i dimovodne opreme i uređaja, a u posljednjoj tematskoj cjelini razvila se rasprava, pri čemu je ponovno pokazano koliko je bitno da svi sudionici u 'plinskom lancu' (operatori distribucijskih sustava, instalateri, serviseri, dimnjačari) i sudionici u gradnji (projektanti, izvođači, nadzorni inženjeri) te sva nadležna tijela usko surađuju jer se jedino tako može ostvariti sigurna i pouzdana primjena plina kod krajnjih korisnika.  

Galerija slika: 16. plinarski forum

TAGOVI