EK: Južni tok u suprotnosti s EU regulativom

Autor: N.D. Objavljeno: 05.12.2013. 🕜 09:03 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Sve države trebaju ponovo pregovarati s Gazpromom oko Južnog toka!

Bilateralni sporazumi o izgradnji plinovoda Južni tok, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona EU, navode iz Europske komisije. Direktor za tržišta energije pri Europskoj komisiji Klaus Dieter Borhert rekao je, obraćajući se u Europskom parlamentu, da su sporazumi kršenje zakona EU, prenosi portal Euractiv. "Komisija je pogledala te međudržavne sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije u suglasnosti sa zakonima Unije", rekao je Borhert. To je razlog, dodao je on, što smo tim državama rekli da su pod obavezom, jer su članice EU ili članice Europske energetske zajednice, da moraju zatražiti ponovno pregovaranje sporazuma sa Rusijom, kako bi ti međudržavni sporazumi bili u skladi sa zakonima EU. Borhert je objasnio da, ukoliko ti pregovori ne budu vođeni uspješno, onda države trebaju poništiti sporazum sa Rusijom. 
Prema njegovim riječima, europski komesar za energetiku Guenther Oettinger je poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku kako bi mu objasnio situaciju i zatražio da "pozitivno gleda" na mogućnost ponovnih pregovora sa državama kroz koje će proći plinovod. "Međudržavni sporazumi neće biti osnova za izgradnju ili operacionalizaciju Južnog toka. Ako države članice EU ili države kojih se to tiče ne budu ponovo pregovarale sporazume, tada Komisija ima načine i sredstva da ih obaveže da to učine. Južni tok ne može funkcionirati pod tim sporazumima", ponovio je Borhert. 
On je naglasio da postoje tri velika pitanja o sporazumima, prenosi portal. Prvo, mora se promatrati pravila razdvajanja vlasništva nam mrežom, a to znači da Gazprom, koji je i proizvođač i opskrbljivač plina, ne može u isto vrijeme biti i proizvođač i vlasnik transportne mreže. Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane plinovodu mora biti osiguran, odnosno ne može biti ekskluzivno pravo Gazproma da bude jedini opskrbljivač plinom. Treći problem je, stoji, struktura tarife. "Da li je moguće usuglasiti izgradnju plinovoda i operativni dio Južnog toka s tim pravilima? Ne znam, ne znam još", rekao je Borhert. On je upozorio da će, ako pregovori sa Rusijom budu uspješni, ipak biti potrebno neko vrijeme da bi se Južni tok prilagodio pravilima EU. "Ne mjeseci, možda dvije godine prije nego što dođemo do toga", dodao je Borhert. Zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski rekao je da Rusija ne prihvaća da se pravila EU odnose na prekogranične projekte, kao što su plinovodi, koji nisu stacionirani samo na teritoriju EU. Već su počele stizati negativne reakcije. "Ne može se od male Srbije očekivati da revidira ugovore s Gazpromom, a da to nijedna od drugih država, pa ni članica EU kao što je Bugarska, nije napravila" istakla je srpska ministrica energetike Zorana Mihajlović, naglašavajući da bi revizija energetskog sporazuma značila pad srpske vlade

TAGOVI