EVN spojio prve korisnike plina u Splitu

Autor: N.D. Objavljeno: 16.04.2019. 🕜 15:38 Lokacija: Split

KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječji vrtić Mali princ prvi su korisnici plina u Splitu

EVN Croatia Plin svečanim događanjem u OŠ Ravne njive službeno je obilježio spajanje prva tri korisnika plina u Splitu na svoju mrežu. Prvi korisnici plina u Splitu su KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječji vrtić Mali princ. Tom prilikom župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i članovi Uprave EVN Croatia Plin, Peter Zaruba i Vlado Mandić potpisali su Aneks temeljnom Ugovoru o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Splitsko-dalmatinske županije kojim je produljena za dodatnih 20 godina. Koncesiju je EVN produljio i za Šibensko-kninsku županiju. 

Produljenje koncesije 

Dug je bio put do Splita. Pa ipak, unatoč mnogim izazovima, izuzetno sam ponosan što danas svečano obilježavamo prve korisnike plina u Splitu: KBC Split na Firulama, Osnovna škola Ravne njive i Dječji vrtić Mali princ. Ponosan sam i u svojoj dvostrukoj ulozi: kao predstavnik EVN-a i građanin Splita, jedinom gradu u Dalmaciji koji je davne 1862. uživao u javnoj  plinskoj rasvjeti zahvaljujući plinu iz Plinare. Plin danas može opskrbljivati Split energijom na nebrojeno načina: kako bi ponudio hlađenje kad je vruće i toplinu kad je hladno, donio osjetne uštede njegovim korisnicima te bolje standarde zaštite zdravlja i okoliša u usporedbi s loživim uljima“, istaknuo je u svojem govoru Peter Zaruba, član Uprave EVN Croatia Plina.


Spajanje prvih korisnika plina u Splitu, svojevrsna je kruna aktivnosti EVN-a na plinofikaciji Dalmacije započetih 2011. godine. Dolazak plina u Dalmaciju omogućio je Plinacro, izgradnjom magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split, okosnice sigurnog i pouzdanog plinskog sustava Dalmacije. 


Radovi na izgradnji plinske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji započeli su u studenome 2013 godine., a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju u svibnju 2015. godine. Do sada je izgrađeno više od 130 kilometara plinske distribucijske mreže. Gospodarska zona u Dugopolju prva je zona u Dalmaciji koja ima potpuno razvijenu plinsku mrežu. Krajem 2016. EVN je izgradio plinsku mrežu u centru Dugopolja na koju je priključena Osnovna škola Dugopolje – prva javna ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja koristi plin. 

Opsežni radovi

Nakon puštanja u rad plinske mreže u Dugopolju, EVN je započeo s radovima na izgradnji visokotlačnog plinovoda prema Splitu, trasom koja prolazi kroz Klis i Solin. Izgradnju plinske mreže u Splitu EVN je počeo polaganjem plinskih cijevi na trasi od Bauhausa do Prometa Split u Hercegovačkoj ulici. Radovi od Prometa Split do bolnica Križine i Firule dovršeni su tijekom 2018. godine, a kulminacija ovog pothvata je spajanje prvih korisnika na EVN mrežu u Splitu koja je svečano obilježena danas. 

Da bi i građani Splita mogli uživati u pogodnostima plina potrebno je da dovoljan broj potencijalnih korisnika pokaže interes za plinski priključak kojeg prati analiza tehničkih i ekonomskih pokazatelja po kojima se utvrđuje isplativost priključka u pojedinim dijelovima grada. 

Koristi 

Osim infrastrukturne važnosti plin kao energent donosi niz konkretnih koristi njegovim korisnicima. Neke od ključnih koristi su manji ukupan trošak energije, jednostavnije održavanje, uvijek je dostupan i nema potrebe za skladištenjem i naručivanjem novih količina te potpuna kontrola potrošnje i troška na vlastitim mjernim uređajima. Plin se može koristiti i za hlađenje, a ne samo za grijanje, što ga uz povoljniju cijenu od 30 do 60% u odnosu na pojedine druge izvore energije, čini dobrim izborom u smanjivanju troškova. 

TAGOVI