Francuzima će poskupjeti prirodni plin

Autor: N. D. Objavljeno: 12.06.2024. 🕜 13:43 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Plinski plamen (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• plin, plamenik, plamen
    Izvor: Shutterstock

Potrošnja pada, distribucija plina je sve skuplja

Prosječna cijena plina za milijune Francuza porast će u prosjeku za 11,7 % od 1. srpnja, objavila je danas francuska energetska regulatorna komisija (CRE).

Poskupljenje iznosi 13,50 eura/MWh, što je prvenstveno posljedica povećanja cijena distribucije koje snosi mrežni operater GRDF, a fakturira ih dobavljačima, javlja Figaro. Regulatorna komisija za energetiku upozorila je da ovo poskupljenje dolazi nakon višemjesečnog uzastopnog pada cijena plina te da će cijene i dalje biti niže nego što su bile u siječnju 2024.

Prema izvješćima, potrošnja plina u Francuskoj pada, pa je udio troškova za distribuciju plina proporcionalno raste i predstavlja sve veću stavku na računima Francuza. Europski terminski ugovori za plin prodavali su se danas, na otvaranju burze TTF, po cijeni od 33,1 eura/MWh.

Kvar na norveškom plinskom čvorištu Sleipnier 3. lipnja nakratko je podigao cijene plina za 10,4 posto na 37,8 eura po MWh, što znači da su europske zemlje i dalje vrlo osjetljive na neočekivane prekide opskrbe.

TAGOVI