Suradnjom do ubrzanja poslova na imovinsko-pravnim odnosima

Autor: B. O. Objavljeno: 06.06.2024. 🕜 12:40 Lokacija: Karlovac
  • Fotografija s početka gradnje plinovoda Bosiljevo - Zlobin (foto: BL, studeni 2023.) 

• plinovodi, plinski sustavi, Plinacro
    Izvor: B.L.

Predstavnici operatora plinskog transportnog sustava, tvrtke Plinacro, posjetili su Karlovačku županiju

Kako ubrzati pripremne aktivnosti, posebice na imovinsko-pravnim poslovima na projektu izgradnje plinovoda kojima će se omogućiti transport 6,1 milijardi kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima te prema Mađarskoj i Sloveniji bila je glavna tema sastanka Ivice Arara, predsjednika Uprave, Darije Krstičević, članice Uprave i Vedrana Špehara, pomoćnika predsjednika Uprave Plinacra s Martinom Furdek-Hajdin, županicom Karlovačke županije i Tatjanom Gojak, pročelnicom Upravnog odjela koji se održao 6. lipnja u prostorijama Karlovačke županije.  

Predstavnici Plinacra upoznali su županicu s odrednicama iz europskog plana REPowerEU kojim se predviđaju ulaganja u projekte za osiguranje dodatne sigurnosti opskrbe plinom u središnjoj i istočnoj Europi te činjenicom kako je Vlada osigurala za projekte Plinacra 533 milijuna eura iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za 'Jačanje plinske infrastrukture'.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koji će se utrošiti za izgradnju četiriju plinovoda:  Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak duljine 21 kilometar i  Zabok – Lučko duljine 36 kilometara. Zahvaljujući tim plinovodima, plin s LNG terminala na otoku Krku transportirat će se prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe te smanjiti ovisnost o ruskom plinu i povećati sigurnost opskrbe tih dijelova Europe.

 

Postupci izvlaštenja 

Županica Martina Furdek-Hajdin obećala je potrebnu pomoć kod ubrzanja procesa rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u nadležnosti Karlovačke županije kroz koju prolazi dio plinovoda. Kako je istaknuto, riječ je o 1134 čestice 14 katastarskih općina. 

Izvor: B.L.

Dodatni problem, zaključeno je na sastanku, mogao bi biti raseljenost vlasnika i postupci izvlaštenja koji se tada provode. Ipak, poduzet će se sve da se izuzetno kratki rokovi ispoštuju i plinovodi izgrade u planiranim rokovima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Plinacra. 

"Zahvaljujući dosadašnjoj suradnji nadležnih tijela Županije i Plinacra te dobroj organizaciji županijskih ureda, nitko ne dvoji da će se svi poslovi na obostrano zadovoljstvo obaviti na vrijeme", stoji u priopćenju.

TAGOVI