Urbanistički problemi za bosanskohercegovački plinovod

Autor: N. D. Objavljeno: 05.06.2024. 🕜 08:57 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Maaali problem: traže se odvojci za hrvatske gradove koji nisu u prostornim planovima

Bosanskohercegovačko Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je prošli tjedan zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke dozvole za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija koji povezuje BiH i Hrvatsku. BH Gas je zahtjev podnio u lipnju 2021., a nešto manje od tri godine kasnije stigla je odluka Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić iz Hrvatske demokratske zajednice BiH. U BH Gasu navode, da je Ministarstvo tražilo da se u okviru plinovoda ostave odvojci za Livno i Posušje u zapadnoj Hercegovini, a ne samo za Mostar, kako je prvobitno bilo planirano.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić kazao je za izgradnju plinovoda južna interkonekcija ne postoji suglasnost županija preko kojih bi plinovod trebao proći, što je preduvjet za dozvolu.

Ministarstvo je od četiri županije, preko čijeg teritorija je predviđeno da prolazi plinovod južna interkonekcija, dobilo tri negativna mišljenja iz tri županije jer to nije usklađeno s njihovim prostornim planovima, što nisu predviđeni odvojci kako bi trebali biti'', pojašnjava federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić za Oslobođenje i dodaje da će se ministarstvo pisano očitovati.

Pri tome ističe da tu nema politike, već je, kako kaže, čisto struka u pitanju. Uz to, ima još određeni dio nedostataka koje je BH Gas imao u svom zahtjevu i zbog kojeg ministarstvo nije moglo izdati urbanističku suglasnost.

 
Nikšić: BH Gas će biti nositelj posla

 

Plinovod mora biti kompatibilan s prostorno-planskom dokumentacijom. U BH Gasu kažu da je to još idejni projekt, nije napravljen glavni projekt, te da nastavljaju rad s Ministarstvom.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je prije koji dan da će Zakon o plinovodu južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i RH u najskorije vrijeme biti na dnevnom redu federalne Vlade i da će nadležna kompanija biti BH Gas, oko čega ima starih prijepora, jer Hrvati traže da plinovodom upravlja hrvatska kompanija sa sjedištem u Mostaru. "Mora biti  pod plaštom BH Gasa, ne može biti novih tvrtki", naglasio je. 

Zakon kojim bi se službeno pokrenula gradnja plinovoda usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH krajem 2021. godine i tada su za njega glasali i zastupnici HDZ-a BiH. Zakon je potom blokiran u Domu naroda, jer je HDZ uložio amandmane prema kojim bi BH Gas bio isključen iz projekta, a nositelj bi bila kompanija koju bi tek trebalo osnovati.

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar. S hrvatske strane nositelj radova je Plinacro

 

 

TAGOVI