Nova prepreka za Južnu plinsku interkonekciju

Autor: N. D. Objavljeno: 29.05.2024. 🕜 13:22 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Ne smiruju se prijepori oko toga tko će kontrolirati projekt plinskog povezivanja s Hrvatskom

Bosanskohercegovačko Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke dozvole za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske. BH Gas je ovaj zahtjev podnio u lipnju 2021., a nešto manje od tri godine kasnije stigla je odluka Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), piše Capital.ba.

Južna interkonekcija povezivala bi BiH s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi krenuo od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Osim urbanističke suglasnosti, još se vodi bitka tko će biti nositelj cijelog projekta. HDZ BiH se zalaže da to bude novoosnovana tvrtka u Mostaru. No, u samom projektu i u svim drugim dokumentima vezanim uz Južnu interkonekciju kao transporter plina se navodi BH Gas.

Bosna i Hercegovina uvozi plin samo iz Rusije Turskim tokom, u koji je ušla u travnju 2021. tako da je projekt bitan za diverzifikaciju dobave, međutim Hrvatima u BiH se ne sviđa da projekt vodi tvrtka koja je pod utjecajem Bošnjaka, u kojoj kako kažu "nema zaposlen ni jedan Hrvat".

Prije dvije godine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je amandmanima zaustavila donošenje zakona kojim bi se pokrenula izgradnja novog plinovoda u Bosni i Hercegovini.

 
Isključivanje BH Gasa iz projekta

 

Svi amandmani podrazumijevaju da se iz projekta isključi tvrtka BH Gas sa sjedištem u Sarajevu, te da se projekt prenese na novoosnovanu tvrtku u Mostaru. Zakon kojim bi se službeno pokrenula gradnja plinovoda usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH krajem 2021., kada su za njega glasali i zastupnici HDZ-a BiH. Međutim, ovaj zakon je blokiran u Domu naroda Federacije.

Početkom mandata nove Vlade FBiH povučen je Zakon o Južnoj interkonekciji, a početkom ožujka ove godine Vlada Federacije je najavila donošenje novog Zakona o Južnoj interkonekciji. Za sada sve ostaje na obećanju.

Vrijednost projekta je oko 100 milijuna eura, a Interkonekcijski plinovod bio bi dug oko 180 kilometara.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je upozoren s više strana, od pisma državnog tajnika Antonyja Blinkena, veleposlanika SAD-a u BiH Michaela Murphyja do pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Jamesa O'Briena. Poruke su svaki put bile jasne - BH Gas mora biti nositelj projekta.

 

 

TAGOVI