Pad cijena plina na europskim hubovima

Autor: N. D. Objavljeno: 05.06.2024. 🕜 13:34 Lokacija: Oslo (Norveška)
  • Vizualizacija plinske ili naftne platforme (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• platforme, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
    Izvor: Shutterstock

Smirivanje na tržištima nakon najave početka opskrbe iz Norveške

Cijene prirodnog plina u Europi pale su nakon skoka ranije ovog tjedna na vijesti o prekidu proizvodnje u Norveškoj nakon što su se pojavila izvješća da će prekid opskrbe završiti do petka.

Nizozemski TTF Futures za prirodni plin, referentna vrijednost za europsko trgovanje plinom, porastao je za 10,4% na 37,78 eura po megavat-satu u jutarnjem trgovanju u ponedjeljak nakon što su norveški tokovi prirodnog plina oštro pali. To je bila najviša cijena u europskom plinskom čvorištu od prosinca.

Referentne cijene plina u UK također su porasle za 15% jer je opskrba iz Norveške u Britaniju bila manjkava. Danas su cijene na TTF-u bliže 34 eura/MWh. 

Ispad je pripisan incidentu na platformi  odnosno pukotini u cjevovodu na platformi Sleipner Riser koji prenosi prirodni plin od platforme do postrojenja za obradu.

Prekid opskbe iz Norveške je podigao cijene plina i izvan Europe, zbog zabrinutosti oko nestašica opskrbe koje bi usisale više američkog LNG-a u Europu, smanjujući dostupnost za azijske kupce i za domaće tržište plina u SAD-u. U svakom slučaju je istaknuo ranjivost Europe na promjene cijena prirodnog plina zbog velike ovisnosti o uvozu.

"Prekidi još jednom naglašavaju rizike na europskom tržištu plina, koje još uvijek uvelike ovisi o pojedinačnim zemljama proizvođačima", rekao je Thu Lan Nguyen, voditelj istraživanja roba u Commerzbanku, u bilješci koju citira Reuters.

TAGOVI