HERA je raspisala novi natječaj za javnu uslugu opskrbe plinom

Autor: N. D. Objavljeno: 17.05.2024. 🕜 14:09 Lokacija: Zagreb
  • Plinski plamen (izvornik: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock, 2007.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Drugačije propozicije natječaja bitnog za opskrbu plinom kućanstava

Hrvatska energetska regulatorna agencija raspisala je u četvrtak novi natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za period 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. Riječ je o usluzi opskrbe 650.000 hrvatskih kućanstava i malog poduzetništva, na kojem može konkurrati 11 opskrbljivača. Natječaj ostaje otvoren do 24. svibnja, a HERA će odluku donijeti do najkasnije 29. svibnja. 

Ovaj natječaj uslijedio je nakon iznenadnog poništenja prethodnoga krajem travnja, na kojem su neke tvrtke ponudile najbolje uvjete i osvojile, te potencijalno preotele, nova opskrbna područja, a to su Međimurje-plin i E.On, dok su gubitnici bili GPZ Opskrba i HEP Plin. HERA je tada obrazložila da je natječaj poništen zbog "rizika od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije te povezanih problema sa sigurnošću opskrbe.". To je naišlo na negodovanje tvrtki koje su sudjelovale u natječaju, što se može vidjeti i iz javne rasprave o promjeni Metodologije, gdje se čak apeliralo i na drugačiji pristup a ne ponavljanjem natječaja.

Možda najvažniji element za odabir i u ovom natječaju je što konkurentnija (tj. niža) opskrbna marža. U prvom natječaju je najviši trošak opskrbe plinom bio određen u iznosu od 0,0110 eura/kWh bez PDV-a. U novoj natječajnoj dokumentaciji - kojoj je prethodila ranije spomenuta izmjena predmetne Metodologije - najviši trošak opskrbe plinom - a time i potencijalna zarada opskrbljivača - u referentnoj godini 2024./2025. spušten je na 0,0105 eur/kWh (bez PDV-a). Iz nekoliko razloga postoji stanovita bojazan od nelojalne konkurencije na ponovljenom natječaju, što bi potencijalno moglo utjecati i na sigurnost opskrbe, posebno bude li novih cjenovnih šokova na tržištu.

Državni tajnik u MINGOR-u Ivo MIlatić nedavno je plinskoj konferenciji u Opatiji rekao da se može očekivati snižavanje cijene plina nakon listopada. PDV na plin po svemu sudeći ostaje na 5%, a Vlada je spremna sufinancirati da ne dođe do cjenovnih šokova, rekao je tada Milatić. 

 

 

TAGOVI