HERA je raspisala javni natječaj za opskrbljivače u obvezi javne usluge

Autor: N. D. Objavljeno: 22.03.2024. 🕜 15:55 Lokacija: Zagreb
  • Brojčanik plinomjera (izvornik: dwphotos / Shutterstock, 2007.)

• plinomjeri, plin, cijene plina
    Izvor: dwphotos / Shutterstock

Određen je povećani najviši trošak opskrbe plinom

HERA je danas objavila da je raspisala javni natječaj za javnu uslugu opskrbe plinom u Hrvatskoj. Riječ je o promjeni koja će nastupiti za period od 1. listopada ove godine do 30. rujna 2027., u skladu sa Zakonom o tržištu plinom. Tvrtke u opskrbi plinom - a trenutno je aktivno 11 opskrbljivača - natjecat će se uz ostalo, komponentom opskrbne marže.

Određen je i najviši trošak opskrbe plinom u iznosu od 0,0110 EUR/kWh bez PDV-a, koji opskrbljivači mogu ponuditi. Taj iznos nešto je viši nego u prethodnom natječaju i trebao bi bolje odražavati povećane troškove opskrbljivača i brojne rizike, a cilj HERA-e je zaštita krajnjih kupaca kako im cijena ne bi značajno rasla. Bit će zanimljivo vidjeti odaziv na natječaj kojem je cilj potaknuti konkurenciju na tržištu, jer 99% kupaca u kategoriji kućanstva vratio se u javnu uslugu, s tržišne. Cijene plina su trenutno dosta niske tako da je optimalno vrijeme za provedbu natječaja, a plin će se ugovarati s trgovcima tijekom proljeća. 

Propisanu dokumentaciju, dokaze i ponude u sklopu javnog natječaja zainteresirani opskrbljivači plinom (ponuditelji) dostavljaju u dva koraka. U prvom koraku, koji traje od 22. ožujka do 5. travnja 2024. do 11:00 sati, zainteresirani ponuditelji dostavljaju dokaze i dokumentaciju kojima, prema uvjetima natječaja, dokazuju svoju kvalificiranost za sudjelovanje u natječaju, odnosno dokazuju nepostojanje osnove za isključenje. U drugom koraku, koji traje od 15. do 19. travnja 2024. do 11:00 sati, zainteresirani ponuditelji dostavljaju popunjeni Prilog I – Ponudbeni list, kao i Jamstvo za ozbiljnost ponude u obliku bankarske garancije ili novčanog pologa. 

TAGOVI