Europska oprema za ruski LNG projekt na Arktiku

Autor: N. D. Objavljeno: 14.03.2024. 🕜 11:33 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otpremnom terminalu na poluotoku Jamal u Rusiji (izvornik: Novatek 2020.)

• Jamal, Novatek, Rusija, LNG
    Izvor: Novatek

Europska oprema bez poteškoća lako nalazi obilazni put do Rusije - sankcije su mrtvo slovo na papiru

Od početka ruske invazije na Ukrajinu europske tvrtke isporučile su opremu u vrijednosti od preko 630 milijuna dolara prema trenutnom tečaju za ruski Novatekov projekt Arktik LNG 2, unatoč tome što je pod zapadnim sankcijama, izvijestili su u utorak ruski servis The Moscow Timesa i nevladina organizacija Arctida u zajedničkoj istrazi. Akrtik LNG 2 je projekt izgradnje tri izvozna traina (linije) kapaciteta 19,8 mil. t. godišnje i 1,6 mil. t. kondenzata na poluotoku Gidan, 70 km od Jamala. Prvi train kapaciteta 6,6 mil. t. počeo se završavati u kolovozu 2023., a krajem 2022. Novatek je projekt procijenio na 73% gotovosti.

Arktic LNG 2, čiji ključni dionici uključuju bliskog prijatelja predsjednika Vladimira Putina, milijardera Genadija Timčenka, dobio je ukupno 580 milijuna eura vrijednu europsku opremu između svibnja 2022. i kraja siječnja 2024., pokazala je novinarska istraga europskog medija u Moskvi, Moscow Timesa. Formalno se ne može reći da je riječ o kršenju sankcija, koje su lukavo zaobiđene, čime se samo pokazuje njihova besmilenost. EU je zabranio Rusiji isporuku opreme za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) u svibnju 2022., dok su Sjedinjene Države sankcionirale Arktik LNG 2 krajem 2023.

Međutim, samo u siječnju 2024. rezervni dijelovi i oprema za Arktik LNG 2 u vrijednosti od 24 milijuna eura uvezeni su u Rusiju iz zemalja EU-a, prema podacima ruske carine u koje je imala uvid ruska služba The Moscow Timesa. Europska oprema za Arktik LNG 2 uglavnom se uvozi preko Kine. Ipak, dio opreme dolazi izravno iz EU. Npr, 11% talijanskih isporuka opreme u 2023. došlo je izravno iz Italije. 

 
Trguju Talijani, Francuzi i Nijemci... i ne samo oni

 

U 2023. godini uvezeno je opreme u vrijednosti od preko 220 milijuna eura. Najveći dobavljači bile su tvrtke iz Italije (112 milijuna eura), Francuske (31,6 milijuna eura), Njemačke (25 milijuna eura), Nizozemske (12,8 milijuna eura) i Španjolske (8 milijuna eura). Glavni dobavljač opreme za Arktik LNG 2 u 2023. bila je talijanska tvrtka Nuovo Pignone, koja proizvodi opremu za energetsku industriju. Lani u Rusiju isporučila proizvode u vrijednosti od 41 milijun eura.

Izvor: Shutterstock

Lider među francuskim dobavljačima bio je Optaperiph, koji je isporučio proizvode za toplinsku izolaciju, ventile i drugu opremu u vrijednosti od 6 milijuna eura. Njemački Siemens isporučio je robe u vrijednosti od preko 4,8 milijuna eura za Arktik LNG 2 2023. godine.

Siemens je obustavio svoje isporuke opreme Ruskim željeznicama u ožujku 2022. nakon invazije na Ukrajinu. U svibnju 2022. tvrtka je objavila da prekida poslovanje u Rusiji, a u veljači 2024. započela je likvidaciju svoje ruske podružnice.

 
Prešutno odobrenje francuske vlade

 

Međutim, isporuke za Arktik LNG 2 nastavile su se tijekom rata, a tvrtka je isporučivala ventile, podloške, matice, radijatore i proizvode od željeza. Moscow Times je poslao zahtjeve za komentar svim tvrtkama spomenutim u ovom članku, ali nitko nije odgovorio. Uzgred, Europa je i dalje veliki kupac ruskog ukapljenog plina koji stiže preko terminala na obali Atlantika, a količine kontinuirano rastu. U veljači ove godine Velika Britanija i SAD uvele su sankcije na gradnju LNG brodova za potrebe LNG terminala na Arktiku u korejskim brodogradilištima. 

U početku, nakon uvođenja sankcija 2022. su kineska brodogradilišta prestala s montažom masivnih modula za Akrktik LNG 2, prije nastavka izgradnje nekoliko mjeseci kasnije. Francuski Technip mjesecima je isporučivao ključnu opremu i usluge uz očito prešutno odobrenje francuske vlade, javio je nedavno High nort news.

Slično tome, singapurski brodski operater Red Box nastavio je s isporukama unaprijed sklopljenih modula za rashlađivanje na svoja dva specijalizirana broda za prijevoz teških tereta Audax i Pugnax u ljeto 2023. Zaključno, može se reći da ruski LNG projekt dobro napreduje, sankcijama usprkos.

 

 

 

TAGOVI