Srbija refundira velike dugove za plin

Autor: N. D. Objavljeno: 12.03.2024. 🕜 14:31 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Plinomjer (FOTO: Doris Morgan, 2023.) 

• prirodni plin, plin, plinska tržišta, plinomjeri
    Izvor: Doris Morgan

Na listi najvećih dužnika je osam državnih i gradskih tvrtki

Država Srbija, koja nastavlja povećavati kupcima cijene plina slijedom aranžmana s MMF-om, redovno otpisuje ogromne dugove Srbijagasa, kome duguje niz tvrtki i to više od 15,3 milijuna eura. Kao i u slučaju Elektroprivrede Srbije, dužnici su uglavnom državna i gradska poduzeća, pišu tamošnji mediji. Država je tako dugove namirila početkom godine.

Najveći dug imao je državni Novi Sad gas, koji duguje oko 6,9 milijuna eura, a ogromna dugovanja imala je i Novosadska toplana, koja je u vlasništvu Grada, čiji dospjeli dug je oko tri milijuna eura.

Na trećem mjestu neslavne liste našla se Energetika iz Kragujevca, koje je Srbijagasu bila dužna oko 2,3 miliona eura a slijedi Gas Feromont iz Stare Pazove, koji je bio u obavezi platiti oko 1,1 milijun eura.

Na spisku najvećih dužnika je tvrtka Toza Marković iz Kikinde, čiji većinski vlasnik je Srbijagas, a bila je dužna 645.000 eura. Srbijagasu je dugovala i Jagodinska toplana i to 612.602 eura, a na sedmom mjestu po visini duga je Kovin gas koji je ostao dužan skoro 550.000 eura. Na neslavnoj listi je i Loznica gas s dugom od oko 430.000 eura, kao i Energana iz Sombora.

TAGOVI