Srbija će kupovati azerbajdžanski plin

Autor: N. D. Objavljeno: 16.11.2023. 🕜 13:47 Lokacija: Baku (Azerbajdžan)
  • Plinski plamen (izvornik: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock, 2007.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Srbijagas će od 2024. dobivati plin iz novog izvora

Azerbajdžan će Srbiji do kraja sljedeće godine isporučiti do 400 milijuna kubika plina. To proizlazi iz u srijedu potpisanog Memoranduma o razumijevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana i komercijalnog ugovora između plinske kompanije SOCAR i "Srbijagasa", koji su potpisani u Bakuu, priopćilo je srpsko Ministarstvo energetike.

Novi dobavljač bit će moguć nakon dovršetka plinske plinske interkonekcije s Bugarskom. Srbija trenutno uvozi cca. tri milijarde kubika plina godišnje koje kupuje od Gazproma, uglavnom preko Turskog toka, na što je Bugarska nametnula visoki porez. 

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je potpisanim osigurana isporuka plina iz Azerbajdžana u količinama do 400 milijuna kubika godišnje do 2026. godine, dok će se nakon toga isporučivati ​​i milijarda prostornih metara plina godišnje. U narednim danima očekuje završetak srpsko-bugarske plinske interkonekcije, čime će biti ispunjeni infrastrukturni preduvjeti za novi izvor opskrbe plinom.

Đedović Handanović je istaknula da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti suradnje dviju zemalja, a koje se tiču ​​isporuke LNG-a preko terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne suradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju plinskih termoelektrana i skladišta plina.

TAGOVI