Nastavlja se proizvodnja plina u Izraelu

Autor: N. D. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 14:12 Lokacija: Tel Aviv (Izrael)
  • Vizualizacija plinske ili naftne platforme (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• platforme, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
    Izvor: Shutterstock

Polje Tamar iznimno je važno za opskrbu Izraela i Egipta plinom

Proizvodnja prirodnog plina na polju Tamar u Izraelu nastavljena je, javlja tamošnji portal Globes, mjesec dana nakon što je obustavljena nakon napada Hamasa na jug Izraela i posljedičnih ratnih operacija u Gazi.

Izraelska vlada naredila je zatvaranje proizvodnje na tom polju zbog njegove blizine bojnom polju. Kao rezultat toga, domaća ponuda i izvoz u Egipat pretrpjeli su pad. Kao rezultat toga, nade u diverzifikaciju opskrbe LNG-om za Europu su oslabile jer Egipat se smatrao važnim novim izvorom LNG-a.

Polje Tamar jedno je od dva golema plinska polja u moru koja su Izrael stavila na svjetsku plinsku kartu kada su otkrivena. Polje je prošle godine proizvelo čak 10,25 milijardi m3 plina, što je povećanje od 18% u 2021. Njime upravlja američki Chevron, koji također upravlja drugim velikim plinskim poljem u zemlji, Leviathan. Polje Tamar sadrži 13,2 trilijuna m3 plina, dok je Leviathan još izdašniji, s 22 trilijuna m3 plina. 

Polja Tamar i Leviathan bila su temelj daljnjih ambicija Izraela kad je riječ o plinu. Prošlog mjeseca vlasti u Tel Avivu dodijelile su 12 licenci za istraživanje tvrtkama uključujući, SOCAR, Delek, Dana, BP i Eni kako bi slijedili te ambiciozne planove.

TAGOVI