Ukrajina će obustaviti tranzit ruskog plina preko svog teritorija

Autor: N. D. Objavljeno: 17.11.2023. 🕜 11:40 Lokacija: Kijev (Ukrajina)
  • Dio cjevovoda (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2011.)

 • cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Velika promjena u pravcima opskrbe ruskim plinom

Ukrajinska državna plinska kompanija Naftogaz ne namjerava nastaviti s tranzitom ruskog plina u Europu nakon što njihov ugovor s Gazpromom istekne krajem 2024., najavio je u intervjuu krajem prošlog tjedna izvršni direktor tvrtke Oleksij Chernišov.

Šef Naftogaza objasnio je da se Ukrajina priprema zaustaviti tranzit plina uglavnom zato što smatra da Rusija ne poštuje u potpunosti uvjete ugovora. Ruska plinska kompanija Gazprom unatoč ugovoru ne plaća tranzit plina kroz plinsku stanicu na trenutno okupiranom ruskom području Sohranivka (u Luganskoj oblasti), pa stoga Naftogaz nema dovoljno financijskih sredstava za pokrivanje troškova tranzita.

Unatoč tome, rekao je Černišov, Ukrajina i dalje ispunjava svoje obveze i osigurava opskrbu plinom europskim zemljama, naglasio je šef Naftogaza. Dodao je da EU planira potpuno prestati koristiti ruski plin do 2027. godine te stoga ne inzistira na nastavku ukrajinskog tranzita. Prošle godine EU je kupila ukupno 40 milijardi prostornih metara ruskog plina, javlja mađarska agencija MTI. Tranzit plina Turskim tokom za sada je neometan, iako je Bugarska nametnula visoku tranzitnu taksu od 10,5 eura/MWh. 

TAGOVI