Mađarska traži pokretanje postupka povrede europskog zakonodavstva

Autor: N. D. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 09:51 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Szechenyjev lančani most u Budimpešti (izvornik: nepoznat)

• Budimpešta, Mađarska, mostovi, Dunav
    Izvor: -

Bugarska je porez na transport plina uvela bez prethodnih konzultacija

Mađarska je zatražila od izvršne vlasti Europske unije da pokrene pravni postupak protiv Bugarske zbog poreza koji je nedavno uvela na ruski prirodni plin koji prolazi kroz njezin teritorij, rekao je prošli petak mađarski ministar za EU pitanja Janos Boka.

Bugarska vjeruje da će porez od 10,5 eura/MWh, koji je uvela u listopadu, smanjiti povlašteni položaj Gazproma u jugoistočnoj Europi te ruski utjecaj u regiji. Porez je razljutio Srbiju i Mađarsku, koje uvelike ovise o ruskom plinu koji uglavnom dolazi preko Turske i Bugarske kroz plinovod Turski tok.

U videu na Facebooku, mađarski ministar za pitanja EU-a, Janos Boka, rekao je da je poslao pismo Europskoj komisiji pozivajući je da pokrene prekršajni postupak protiv Bugarske (tzv. infringement), što je prvi potencijalni korak koji blok može upotrijebiti kako bi osigurao da članice poštuju svoje zakone Države. Boka se požalio da je Bugarska uvela porez bez prethodnog savjetovanja s Mađarskom i da vjeruje da ta mjera krši zakone EU-a o carini i trgovini.

"Bugarska energetska naknada ozbiljno ugrožava energetsku sigurnost Mađarske i cijele regije", rekao je Boka, dodajući da je Mađarska spremna iznijeti stvar pred najviši sud EU-a prije kraja godine ako se ne pokrene prekršajni postupak.

O spornom porezu EU je raspravljala u listopadu, ali nije donesena odluka o tome je li to primjereno. Bugarska vlada rekla je da ne očekuje da će porez rezultirati višim cijenama za Mađarsku i Srbiju, već manjom dobiti za Gazprom.

TAGOVI