Ništa od oporavka potrošnje plina u Europi

Autor: N. D. Objavljeno: 08.11.2023. 🕜 09:41 Lokacija: Zagreb
  • Brojčanik plinomjera (izvornik: dwphotos / Shutterstock, 2007.)

• plinomjeri, plin, cijene plina
    Izvor: dwphotos / Shutterstock

Proizvođači i trgovci plinom smatraju da bi gubitak potrošnje od 2021. mogao postati konstanta

Gospodarska kriza u Europskoj uniji uzima svoj danak u padu potrošnje energije, koji se ne može pripisati energetskoj učinkovitosti, već padu proizvodnosti. Potražnja za prirodnim plinom u Europi i dalje je slaba, nakon prošlogodišnje dramatične energetske krize i najveći dio uništene potražnje vjerojatno će biti trajan, smatra francuska naftno-plinska kompanija Engie.

Europska potražnja za plinom pala je od kraja 2021. zbog ogromnog skoka cijena, ruske invazije na Ukrajinu i prekida velikog dijela opskrbe ruskim plinom koji je stizao kopnenim putem. Vlade su pozvale na uštedu energije, a industrije su koristile manje količine plina zbog visokih cijena i slabljenja gospodarskih aktivnosti.

"Ovisno o veličini ovih današnjih kupaca, ne vidimo oporavak potražnje u odnosu na ono što se dogodilo lani", izjavila je glavna izvršna direktorica Engieja Catherine MacGregor u utorak u izvještaju o prihodima tvrtke, a prenosi Bloomberg.

"Ono što se naziva „uništenjem potražnje“ događa se u rasponu od 10% do 20%, ovisno o vrsti kupaca. Mislimo da će ovo u velikoj mjeri ostati. Ne mislimo da će se pogoršati, ali mislimo da je prilično strukturalno.", iznijela je MacGregor.

 
Rast potražnje na vidiku?!

 

Njezina razmišljanja ponavljaju one izvršnog direktora Vitol grupe Russela Hardyja, koji je prošlog mjeseca rekao da se dio izgubljene europske potražnje za prirodnim plinom zbog energetske krize i rekordno visokih cijena više nikada ne može vratiti.

Za plinom je potražnja u Europi pala, uz dvoznamenkasto smanjenje u postocima. Očekujemo da će dio izgubljene potražnje biti trajan,” rekao je Hardy za Energy Intelligence Forum u listopadu.

Ranije ovog mjeseca, analitičari i stručnjaci iz industrije rekli su Bloombergu da bi potražnja za prirodnim plinom u Europi mogla početi rasti ove zime s većom potrošnjom električne energije na glavnim tržištima i ublažavanjem uništenja industrijske potražnje u eurozoni.

Istraživanje među ekonomistima koje je proveo Bloomberg pokazalo je da stručnjaci vjeruju da bi se pad industrijske potražnje za plinom mogao ublažiti početkom sljedeće godine. Osim toga, BloombergNEF prognozira povratak potrošnje energije na razine prije energetske krize na nekim ključnim europskim tržištima, objavio je OilPrice.

 

 

TAGOVI