Hrvatska zainteresirana za Jadransko-jonski plinovod

Autor: B. O. Objavljeno: 07.11.2023. 🕜 12:56 Lokacija: Baku (Azerbajdžan)
  • Plameni neboderi u Bakuu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• Baku, Azerbajdžan
    Izvor: Shutterstock

Azerbajdžan opskrbljuje plinom ogroman broj europskih zemalja, kaže Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se jučer tijekom službenog posjeta Azerbajdžanu susreo s predsjednikom Ilhamom Alijevim, premijerom Alijom Asadovim i predsjednicom parlamenta Sahibom Gafarovom. Tijekom susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja te, među ostalim, energetskoj suradnji. 

Azerbajdžan je strateški važan za Hrvatsku, istaknuo je, jer ona više od 90 posto nafte uvozi iz te zemlje. Također, dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za Jadransko-jonski plinovod (IAP)

"Azerbajdžan opskrbljuje plinom ogroman broj europskih zemalja", kazao je, podsjetivši da su se, u trenutku kada je došlo do obustave ili smanjenja količine isporuke ruskog plina mnoge europske zemlje okrenule Azerbajdžanu.

"Hrvatska je tu itekako zainteresirana kada je riječ o Jadransko-jonskom plinovodu", ocijenio je. Dodao je da taj projekt zahtijeva financiranje i suradnju zemalja koje su između Hrvatske i Albanije, posebice Bosne i Hercegovine i Crne Gore koja trenutačno nema distribuciju plina.

"Mi smo s naše strane spremni pomoći s Južnom interkonekcijom, a Azerbajdžan radi na tome da i drugim pravcima i drugim plinovodima omogući dostupnost i diversifikaciju opskrbe svojim plinom europskim zemljama", poručio je premijer, izvijestila je Vlada.

TAGOVI