Njemačka tvrtka otvorila je tvornicu biometana u Španjolskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 19.03.2024. 🕜 11:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Bioplinsko postrojenje i elektrana na bioplin (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• bioplin, bioplinske elektrane, bioplinska postrojenja, poljoprivreda
    Izvor: Shutterstock

Tvornica je povezana s Njemačkom postojećim plinovodom, što znači da isporuka njemačkim kupcima, prema planu, kreće kasnije u ovoj godini

Tvrtka Turn2X sa sjedištem u Münchenu priopćila je da je otvorila prvi proizvodni pogon u Španjolskoj za komercijalnu proizvodnju obnovljivog i klimatski neutralnog prirodnog plina u Europi. Tvornica, koja je otvorena protekli petak u gradu Miajadas na zapadu Španjolske, ubrzat će prijelaz na čistu energiju, rekli su iz tvrtke koja je osnovana 2022. godine.

Postrojenje ima kapacitet od dva megavata (MW) i može proizvesti oko dva gigavat sata (GW h) obnovljivog prirodnog plina godišnje.

Do konca desetljeća, Turn2X ima za cilj pokriti 10 posto njemačkih potreba za prirodnim plinom 'zelenim' metanom (biometanom) koji se proizvodi iz zelenog vodika i CO2.

Tvornica je povezana s Njemačkom postojećim plinovodom, što znači da se isporuka njemačkim kupcima planira započeti kasnije tijekom godine.

Turn2X je izjavio da je ključna prednost postrojenja visoka razina prilagodljivosti te činjenica da je posebice prikladno za opskrbu električnom energijom iz vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

Turn2X ove godine planira izgraditi postrojenje snage najmanje devet MW, također u Španjolskoj, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

 

TAGOVI