Europska potrošnja plina na najnižoj razini u 10 godina

Autor: B. O. Objavljeno: 26.02.2024. 🕜 13:54 Lokacija: Lakewood (SAD)
  • Brojčanik plinomjera (izvornik: dwphotos / Shutterstock, 2007.)

• plinomjeri, plin, cijene plina
    Izvor: dwphotos / Shutterstock

Pad potražnje za plinom uglavnom su potaknule Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo

Potrošnja plina u Europi u 2023. pala je na najnižu razinu u 10 godina kako zemlje povećavaju učinkovitost i primjenu obnovljivih izvora. A tijekom dvije godine od ruske invazije na Ukrajinu, potražnja za plinom je pala za 20 posto diljem kontinenta.

Izvješće Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA) otkriva kako su pad potražnje za plinom uglavnom potaknule Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Posljedično, potrošnja ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Starom kontinentu će, prema predviđanjima, dosegnuti vrhunac 2025. godine. 

S obzirom na to da su tržišta brzo smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu nakon invazije, IEEFA je predvidjela da će uvoz LNG-ja porasti 2023. kako bi se nadoknadio manjak. Međutim, potražnja za LNG-jem u Europi zapravo je nepromijenjena iz godine u godinu.

 

Raznoliko i otporno

Unatoč tome, zemlje nastavljaju s izgradnjom nove infrastrukture za ukapljeni prirodni plin - osam LNG terminala počelo je s radom od veljače 2022., a očekuje se da će dodatnih 13 projekata biti operativno do 2030. godine. Tako bi ukupni kapacitet europskih LNG terminala mogao biti tri puta veći od očekivane potražnje za LNG-jem do kraja desetljeća.

"Dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, europski energetski sustav je raznolikiji i otporniji. Kriza je donekle kontrolirana, mjere učinkovitosti su povećane te je ubrzana gradnja postrojenja za obnovljive izvore i dizalica topline. To je dovelo do toga da kontinent nastavi smanjivati potražnju za plinom", izjavila je Ana Maria Jaller-Makarewicz, vodeća energetska analitičarka za Europu u IEEFA-i.

"Nakon što je iskusila opasnosti riskiranja sigurnosti opskrbe energijom zbog prevelike ovisnosti o jednom izvoru, Europa mora učiti iz svojih pogrešaka i izbjeći da se pretjerano oslanja na Sjedinjene Američke Države koje su prošle godine osigurale gotovo polovicu uvoza LNG-ja", dodala je.

 

Stopa iskorištenosti

Uspjeh Europe u smanjenju uvoza plina iz Rusije u suprotnosti je s rastućim isporukama LNG-ja iz zemlje. Naime, javlja IEEFA, od 2021. do 2023. ruske isporuke LNG-ja Europi povećane su za 11 posto. Pritom su se isporuke Španjolskoj udvostručile, a Belgiji više nego utrostručile. Turska i Grčka počele su uvoziti ruski LNG u 2022. godini. Na Španjolsku, Francusku i Belgiju, valja istaknuti, otpadalo je 80 posto ruskog LNG-ja uvezenog u Europu tijekom prošle godine.

Izvor: Shutterstock

Europski terminali koji su uvezli najviše ruskog LNG-ja u promatranom razdoblju su Zeebrugge (Belgija), Montoir-de-Bretagne (Francuska), Bilbao (Španjolska), Gate (Nizozemska), Dunkerque (Francuska) i Mugardos (Španjolska).

Europa je od veljače 2022. bogatija za 53,5 milijardi kubičnih metara (bcm) novih kapaciteta za uplinjavanje LNG-ja. Prošle godine, osam od 37 europskih uvoznih terminala imalo je stopu iskorištenosti ispod 50 posto. Do konca desetljeća će, prema planu, biti pušteno u pogon dodatnih 94 bcm novih ili proširenih postrojenja za prihvat uvoznog LNG-ja. Tada će europska postrojenja za ukapljeni prirodni plin dosegnuti kapacitet od 405 bcm.

"U posljednje dvije godine Europa je transformirala svoj energetski sustav i primijenila metode za smanjenje učinaka energetske krize. Sada je vrijeme da ispitamo koje su politike djelovale i nastavimo s njima dok postavljamo nove strategije koje bi Europi mogle dati prednost u upravljanju rizicima u budućnosti", zaključila je. 

TAGOVI