FSRU brod u luci Mukran

Autor: B. O. Objavljeno: 26.02.2024. 🕜 08:35 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi po noći (izvornik: Shutterstock, 2015.) 

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Radovi na novom njemačkom LNG terminalu u Baltičkom moru

Plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) ukapljenog prirodnog plina Energos Power stigla je u luku Mukran na otoku Rügenu u Baltičkom moru gdje niče novi njemački LNG terminal. Brod je stigao do industrijske luke i pristao na pripremljeni vez, priopćio je operator terminala, tvrtka Deutsche Regas.

U tijeku su pripreme za probni rad, a operator ističe kako je brod zapunjen norveškim LNG-jem. 

FSRU brod će ubuduće primati LNG s drugih tankera u luci te ga potom uplinjavati u 50 kilometara dug odobalni plinovod kojim će ukapljeni prirodni plin stizati na kopno. Plin će se dalje distribuirati kroz postojeću plinsku infrastrukturu.

 

Posebna dozvola

U protekli petak su lokalne vlasti u pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje dale zeleno svjetlo za ispitivanja kako bi se provjerila operativna sposobnost postrojenja.

Stvarni početak rada zahtijevat će posebnu dozvolu, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Njemačka je koristila LNG kako bi zamijenila uvoz ruskog prirodnog plina koji je prekinut kao posljedica rata u Ukrajini te sada ima nekoliko terminala koji rade ili se planiraju graditi na obalama Sjevernog i Baltičkog mora. Međutim, postoje određene dvojbe o tome jesu li zaista potrebni svi ti projekti.

TAGOVI