Gazprom će graditi kinesko skladište plina

Autor: I.T. Objavljeno: 06.06.2012. 🕜 12:16 Lokacija: Zagreb

Kina je ponudila Gazpromu gradnju skladišta plina velikog volumena, a sve to u skladu s očekivanim značajnim povećanjem potrošnje

Kina je ponudila ruskoj plinskoj tvrtki Gazprom da zajednički sagrade podzemno skladište plina. Kina želi imati veliko skladište plina, kapaciteta do 100 mlrd. m3, a Gazpromu se nudi 49% dobiti od projekta. Budući da Kina projekt sagledava u okviru novog plinskog ugovora s Rusijom, dvije strane još nisu dovršile pregovore, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno, u novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA) stoji da će Kina više nego udvostručiti potrošnju plina u idućih pet godina, dok će niže cijene nekonvencionalnog plina nastaviti podupirati razvoj gospodarstva SAD-a. Prema tom izvješću, poslije Europe, Azije i Oceanije, Kina će postati 3. najveći uvoznik plina na svijetu i najviše će doprinijeti ukupnom rastu potrošnje plina u svijetu, sa stopom 2,7% godišnje do 2017. godine. U istom će razdoblju SAD postati neto izvoznik ukapljenog prirodnog plina. IEA također predviđa rast potrošnje plina u Japanu, ali ističe da će o japanskoj politici prema nuklearnoj energiji ovisiti i za koliko, javlja američki časopis 'Oil and Gas Journal'.

TAGOVI