Osnovana tvrtka Južni tok Slovenija

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2012. 🕜 10:39 Lokacija: Portorož (Slovenija)

Aleksej Miller kaže da će ruski plinovodi eliminirati optužbe protiv Gazproma za ustezanje plina preko Ukrajine

Slovenski Plinovodi i ruski Gazprom potpisali su sve dokumente potrebne za osnivanje tvrtke Južni tok Slovenija s udjelima 50:50, rečeno je prilikom posjeta čelnika Gazproma Alekseja Millera Sloveniji, gdje se susreo s premijerom Janezom Janšom. Ta će se tvrtka baviti poslovima oko planiranja rute plinovoda kroz Sloveniju, studijom utjecaja na okoliš i bazičnim dizajnom. Uslijedit će proces u kojem bi projekt Južni tok dobio status od nacionalnog značaja za tu državu. Gazprom je u 2011. u Sloveniju izvezao 530.000 m3 plina, a ugovor potpisan sa Slovenijom važeći je do 2017. godine. 
Ruski plinovodi Sjeverni i Južni tok spasit će Europu od blokiranja isporuka plina u Ukrajini, izjavio je u Portorožu izvršni direktor ruske energetske kompanije Gazprom Aleksej Miller. "Ukoliko ukrajinska kompanija Naftogaz ne upumpa dovoljnu količinu plina u podzemna spremišta, Ukrajina će najverojatnije nedozvoljeno uzimati energent iz izvoznog plinovoda za svoje potrebe, što može ozbiljno ugroziti isporuke ruskog plina u Europu", precizirao je Miller. 
Rusija za sada nije uputila službeni zahtjev da plinovodu Južni tok dodijeli status europskog projekta, kojim bi dobio olakšice u okviru trećeg energetskog paketa Europske unije. U Gazpromu kažu da proces oslobađanja plinovoda Južni tok od propisa trećeg energetskog paketa EU može trajati 4 do 8 godina, i Gazprom takav zahtev može uputiti, ali je jedini problem što je za "Južni tok" to vrlo dugo vreme. "Smisao realizacije velikih infrastrukturnih projekata su pouzdane isporuke Europi", istakao je direktor Miler na godišnjem skupu učesnika Europskog poslovnog kongresa u Portorožu. Čelnik ruskog holdinga je, također napomenuo da će nakon realizacije tih plinovoda "jednom i zauvijek biti eliminirano bezrazložno optuživanje Gazproma za posljedice tuđih odluka, koje su blokirale izvoz ruskog plina".

TAGOVI