Plin konačno stigao u Dalmaciju

Autor: B.L. Objavljeno: 01.06.2012. 🕜 16:36 Lokacija: Zadar

Stanari u novom zadarskom naselju Crvene kuće prvi su korisnici prirodnog plina u Dalmaciji

Prigodnim paljenjem plinske baklje označeno je prvo puštanje prirodnog plina u korisničke instalacije u Dalmaciji. Prvi potrošači prirodnog plina pri tome su stanari novoizgrađenih stambenih zgrada u zadarskom naselju Crvene kuće, uglavnom obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika domovinskog rata. 
Inače, samo puštanje plina je zapravo završni (ili možda čak početni) trenutak projekta plinofikacije Dalmacije koji već nekoliko godina provodi tvrtka EVN Croatia plin, pri čemu će uskoro uslijediti priključivanje novih potrošača u Zadru (među prvima Tvornice kruha Zadar i tvornice Maraska, ali i nekoliko obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini novopriključenih zgrada). 
Isto tako, kako je u prigodnom govoru naglasila direktorica tvrtke EVN Croatia plin, Mag. Evelyn PANIS, do sada je na području Zadarske županije izgrađeno 30 km plinske mreže, a ishođene su dozvole za gradnju još 60 km, no daljnji radovi će se izvoditi tako da neće biti ometanja turističke sezone i prometa. Uz to, gradnja kreće i u drugim dalmatinskim gradovima: u Biogradu na Moru i u Benkovcu, gdje je postupak ishođenja dozvola pri kraju. Na području Splitsko-dalmatinske županije početak radova u Dugopolju se očekuje u ljeto 2012. godine, a nedavno je otvoren i ured, odnosno poslovni centar tvrtke u Splitu, dok bi u Šibensko-kninskoj županiji radovi trebali započeti na jesen, osim u Kninu, gdje bi oni mogli početi i ranije, jer se u gradu trenutačno provodi komunalni projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske unije.
Sama svečanost puštanja plina okupila je brojne predstavnike medija, projektanata i izvođača radova, proizvođača plinske opreme, tvrtki iz plinskog gospodarstva, ali dakako i stanara Crvenih kuća te brojne uzvanike, među kojima su bili i župan Zadarske županije, Stipe ZRILIĆ, dipl. iur., dogradonačelnik Zadra Darko KASAP, dipl. ing. i pomoćnik ministra branitelja Dinko MIKULIĆ

TAGOVI