Mađarska želi otkupiti E.on-ov plinski business

Autor: N.D. Objavljeno: 27.08.2012. 🕜 15:55 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Nakon otkupa 21% udjela u MOL-u država želi kupiti E.on-ov plinski business

Mađarska država otkupit će mađarsko poslovanje s plinom njemačke energetske tvrtke E.On. Orbanova je vlada već od ruskog Surguta otkupila 21% udjela u mađarskoj plinskoj i naftnoj grupi Mol. "Otkupili smo od Rusa dionice Mola, od Francuza smo otkupili neka vodoprivredna poduzeća a svakog ćemo trenda također otkupiti E.ON od Nijemaca", prenosi MTI izjavu premijera Orbana. Pojedinosti plana nisu iznesene, a ne zna se ni otkuda državi novac. 
Mediji su prije godinu dana izvijestili da bi državno poduzeće za veleprodaju električne energije MVM "uskoro" moglo preuzeti kontrolu nad E.ON-ovom mađarskom podružnicom. Po pisanju lokalnih medija, razgovori o preuzimanju E.ON-ove mađarske podružnice bili su poodmakloj fazi. MVM je ponudio 800 milijuna eura, izvijestili su mediji, pozivajući se na neimenovane izvore. Ponuda nije prihvaćena jer je E.ON tražio 1,2 milijarde eura, prenosi Portfolio.hu. Glasnogovornica mađarskog ogranka E.ON-a nije željela prošlog vikenda za Reuters komentirati najavu mađarskog premijera a Orbanova glasnogovornica nije mogla dati dodatna pojašnjenja. 
Energetska grupa Mol prodala je plinsko poslovanje E.ON-u 2005. u transakciji vrijednoj 2,2 milijarde eura, uključujući dug. U 2010. prethodna je mađarska vlada osigurala opciju prvokupa E.ON-ova lokalnog poslovanja s veleprodajom plina kako u slučaju prodaje ne bi završilo u 'neželjenim' rukama. E.ON je tada izvijestio da vladino pravo vrijedi do 2016. E.ON Foldgaz Trade Zrt najveći je trgovac prirodnim plinom u Mađarskoj, opskrbljuje plinom sve mađarske distributere a neizravno i sva domaćinstva.

TAGOVI