U floti poljskog energetskog diva novi brodovi za prijevoz LNG-ja

Autor: B. O. Objavljeno: 08.02.2024. 🕜 14:48 Lokacija: Varšava (Poljska)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi po noći (izvornik: Shutterstock, 2015.) 

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

'Józef Piłsudski' i 'Ignacy Jan Paderewski' su peti i šesti od osam brodova za prijevoz LNG-ja koji će biti dio Orlenove flote za prijevoz ukapljenog prirodnog plina

'Józef Piłsudski' i 'Ignacy Jan Paderewski' dva su nova broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji će se 2025. godine pridružiti floti poljske energetske skupine Orlen.

Zahvaljujući tim brodovima, koji se grade u korejskom brodogradilištu Hyundai Samho Heavy Industries, Orlenova flota imat će šest brodova, čime se jačaju logističke mogućnosti te energetske skupine u transportu LNG-ja, priopćila je poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG (dio PKN Orlena). 

"LNG je jedan od stupova nacionalnog sustava energetske sigurnosti. Orlen je u prošloj godini prihvatio 62 broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina na terminalu u Świnoujściu s ukupno približno 4,66 milijuna tona LNG-ja. To znači da smo iskoristili puni kapacitet LNG terminala Lech Kaczyński ili približno 6,2 milijarde kubičnih metara plina u ukapljenom stanju. Vlastita flota brodova za prijevoz plina učvršćuje našu poziciju na vrlo konkurentnom globalnom tržištu LNG-ja, jamčeći nam neovisnost u transportu tog energenta", kaže Daniel Obajtek, predsjednik Uprave Orlena.

'Józef Piłsudski' i 'Ignacy Jan Paderewski' su peti i šesti od osam LNG brodova koji će biti dio Orlenove flote za prijevoz ukapljenog prirodnog plina. Kao i drugi brodovi izgrađeni za Orlen, kapacitet dva nova iznosit će približno 70 tisuća tona LNG-ja.

TAGOVI