Uskoro se prodaje još jedan distributer plina

Autor: B.L. Objavljeno: 24.01.2018. 🕜 09:56 Lokacija: Virovitica

Sljedeći na redu za preuzimanje i spajanje je virovitički Plin Vtc

Nastavlja se okrupnjavanje u distribuciji plina u Hrvatskoj, a tempo se ubrzava. Na proljeće 2017. godine RWE je kupio koprivničkog distributera Koprivnica plin, a nedavno i Montcogim-plinaru iz Sv. Nedelje koja ima nekoliko distribucijskih područja širom Hrvatske a nedavno je objavljeno da će i Elektrometal - distribucija plina iz Bjelovara u sklopu restrukturiranja posrnulog Elektrometala vrlo vjerojatno uskoro promijeniti vlasnika. Sada je pak najavljena i skora prodaja tvrtke Plin Vtc iz Virovitice. 
Riječ je o tvrtki koja je operator plinskog distribucijskog sustava i opskrbljivač plinom, ali i proizvođač, distributer i opskrbljivač toplinskom energijom na području Virovitice i nekoliko okolnih općina. Prema podacima Hrvatske stručne udruge za plin, tvrtka je u 2016. godini distribuirala ukupno 14,45 mil. m3 prirodnog plina i imala 7864 priključka i 379 km distribucijske mreže. Tvrtka je sada u vlasništvu Grada Virovitice (72%) i općina Gradina, Lukač, Spišić Bukovica i Suhopolje (svaka po 7%). 
Kako je potvrdio direktor tvrtke, Zvonko Kožnjak, prof., najave o namjeri pronalaženja strateškog partnera su točne i upravo se očekuje raspisivanje natječaja za odabir konzultanta koji će voditi cijeli proces. Očekuje se da bi novi suvlasnik, odnosno strateški partner trebao biti poznat do jeseni 2018. godine jer su pred tvrtkom veliki planovi s ciljem ostvarivanja veće sigurnosti i pouzdanosti plinske mreže. Tako će u narednom razdoblju trebati zamijeniti preostalih 72 km čeličnih plinskih cijevi suvremenima, polietilenskima, a tu je i opsežan posao zamjene plinomjera. Isto tako, pronalaskom strateškog partnera tvrtka će se lakše suočiti s najavljenim promjenama na tržištu plina, odnosno s potpunom liberalizacijom tržišta koje će nastupiti najkasnije već 2021. godine.  

TAGOVI