Zajednica za UNP traži inspekciju punionica plinskih boca

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2016. 🕜 18:17 Lokacija: Zagreb

Prodaja ilegalnih plinskih boca posebno je aktivna tijekom turističke sezone

„Postoji određeni broj malih punionica plinskih boca i mnogo onih koji pune, uglavnom izvan radnog vremena i u noćnim satima, na crno, putem tzv. skid jedinica za autoplin, koje nisu ni pod čijom kontrolom, što je suprotno zakonima. Te su boce često neatestirane i stare, a oni koji ih plasiraju na hrvatsko tržište tim radnjama dovode u opasnost potrošače i poslovne subjekte s kojima surađuju“, kaže predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin (UNP) HGK, Branimir Palunko, osvrćući se na upozorenje društva za zaštitu potrošača Potrošač jer, prema Zakonu o zaštiti potrošača, oni imaju pravo dobiti siguran i kvalitetan proizvod. Palunko ističe da je prodaja ilegalnih plinskih boca posebice aktivna tijekom turističke sezone. 
„S ciljem prevencije i suzbijanja ovakvih i sličnih radnji, još u travnju ove godine upozorili smo mjerodavna ministarstva i inspekcije, ali nemamo povratnih informacija o učinjenom“, ističe Palunko. Dodatan je problem nered na tržištima susjednih zemalja. „Postojeći državni nadzor na tim tržištima ne funkcionira. Cijena ukapljenoga naftnog plina uglavnom je niža nego u Hrvatskoj i dio neispravnih plinskih boca tako ulazi u Hrvatsku i u EU“, ističe Palunko dodavši da je tako, prema procjenama, na hrvatsko tržište ušla trećina problematičnih plinskih boca. 
Zajednica za UNP pri HGK nudi mjerodavnim inspekcijskim službama pomoć kod edukacije inspektora i suzbijanja sive ekonomije te rada na crno. „Tako ćemo zajednički smanjiti i broj neatestiranih plinskih boca“, zaključio je Palunko koji ponovno poziva mjerodavne inspekcijske službe Ministarstva financija i MUP-a da s inspekcijskim službama Mnistarstva gospodarstva pojačaju nadzor i da otkriju ilegalne punionice na skid te da zabrane djelatnost transporta i plasmana plinskim bocama tvrtkama i obrtima koji ne rade prema zakonima o fiskalizaciji i zaštiti potrošača. Četiri ovlaštena velika distributera, uključujući i jedinoga hrvatskog proizvođača UNP-a, imaju sklopljene ugovore s trgovačkim društvima u zemlji i inozemstvu, koji za njih održavaju boce i prema zakonima RH svaki od njih odgovara za plinske boce koje napuni i stavi u promet na hrvatskom tržištu. Inače, tijekom 2006. godine, bila je poslovna akcija kada je zamijenjeno mnogo starih boca koje su tijekom Domovinskog rata završile na hrvatskom tržištu i u tom je razdoblju stavljeno na tržište približno 800.000 novih plinskih boca. Budući da se plinske boce, u skladu s hrvatskim propisima, atestiraju svakih deset godina, pomalo se na skladišta distributera vraćaju i plinske boce kojima je istekao atest, a koje se zatim obnavljaju ili uništavaju. Iz Zajednice za UNP HGK ističu također da se u pojedinim državama EU i kod nekih proizvođača, za razliku od hrvatskih propisa, plinske boce atestiraju svakih 20 godina. Zajednica za UNP pri Hrvatskoj gospodarskoj komori okuplja sve najveće poslovne subjekte Hrvatske s područja ukapljenoga naftnog plina. 

TAGOVI