Hrvatska tvrtka gradi tvornicu cjepiva za koronavirus

Autor: B.L. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 09:22 Lokacija: Samobor

Klimaoprema je glavni projektant i izvođač za tvornicu cjepiva u Švicarskoj

Poznati domaći proizvođač opreme za ventilaciju i klimatizaciju Klimaoprema sudjeluje u danas vjerojatno najzanimljivijem projektu na svijetu. Naime, tvrtka je glavni projektant i izvođač na objektu tvornice za proizvodnju cjepiva za koronavirus mRNA-1273 koja se gradi u Švicarskoj. Kao proizvođača u projektiranju, tvrtku iz Samobora koja ove godine slavi 45 obljetnicu prati renomirana američka tvrtka za razvoj proizvodnog procesa CRB, a Klimaoprema je odgovorna za poslove od faze idejnog projekta do završetka validacije i primopredaje korisniku.

Investitori tvornice su američka farmaceutska tvrtka Moderna (koja je najdalje otišla s otkrivanjem i ispitivanjem cjepiva mRNA-1273) i švicarska tvrtka LONZA. Pogon se nalazi u Švicarskoj, u skupu LONZA-inog kompleksa Ibex u gradu Vispu. Proizvodni prostor obuhvaća 2500 m2 i klase je CNC - C, a zahtjev je bio da se izgradi u roku od svega šest mjeseci (od ideje do prve proizvodnje), kako bi prva cjepiva za tržište mogla biti dostupna već početkom 2021. godine.  

To je jedan od dva pogona u kojima će se proizvoditi to cjepivo, a drugi se gradi u Portsmouthu u SAD-u, objavila je Klimaoprema.

TAGOVI