Američki FED protivi se europskom forsiranju procjene klimatskih rizika u bankarstvu

Autor: N. D. Objavljeno: 03.04.2024. 🕜 15:09 Lokacija: Washington (SAD)
  • Novčanice 100 američkih dolara (izvornik: nepoznat)

• novac, dolari, financije
    Izvor: -

FED štiti banke na Wall Streetu od europske sve strože prakse klimatskog financiranja

Američka središnja banka (FED) blokirala je pokušaj pod vodstvom Europske središnje banke (ECB) da klimatske rizike učini stupom globalnih pravila za banke tražeći od njih da izvješćuju o svojim strategijama ispunjavanja klimatskih obveza, rekli su Bloombergu izvori upućeni u to pitanje.

Neki članovi Baselskog odbora za nadzor banaka (BCBS), koji uključuje središnje banke i supervizore središnjih banaka iz cijelog svijeta (45 članica iz 28 jurisdikcija), zalažu se da klimatski rizici i ESG obveze postanu središte novih pravila za banke posvuda u svijetu.

Članovi FED-a su, međutim, na sastancima iza zatvorenih vrata izrazili zabrinutost zbog takvih pravila jer vjeruju da bi odbor mogao pretjerati s ovim konkretnim nadzorom, prema nekim od Bloombergovih izvora. Dužnosnici FED-a također smatraju da imaju uzak mandat u ovom području za reguliranje otkrivanja klimatskih rizika od banaka s Wall Streeta, dodali su izvori.

Iako Baselski odbor ne može nametnuti svoje standarde bankovnog sustava drugim jurisdikcijama, mogao bi postaviti globalnu osnovu na temelju koje pojedine zemlje razvijaju vlastita pravila i procedure. Zapravo, FED-ov otpor izvještavanju o klimatskim rizicima koje predvodi Europa naglašava rascjep između dviju strana Atlantika u nastojanju ESG-a, pri čemu je Europa posvećena provedbi strožih pravila.

Europske banke trebale bi integrirati ekološke, društvene i upravljačke rizike u svoj redoviti okvir upravljanja rizicima, izjavilo je Europsko bankovno tijelo (EBA) u siječnju u nacrtu smjernica o upravljanju ESG rizicima. Europsko tijelo objavilo je konzultacijski dokument o svojim nacrtima prijedloga za banke pokrečući javno savjetovanje koje će trajati do 18. travnja 2024.

Prema EBA-i, klimatske promjene, degradacija okoliša, socijalna pitanja i drugi ESG čimbenici predstavljaju "značajne izazove za gospodarstvo koji utječu na financijski sektor". 

 

 

TAGOVI