Implementacija ESG ciljeva i održivi rast nužnost su u izazovnoj poslovnoj klimi

Autor: N. D. Objavljeno: 24.11.2023. 🕜 15:00 Lokacija: Zagreb
  • Sudionici okruglog stola o ESG-ju 24. studenoga 2023. u organizaciji udruge XEnergy (foto: Marino Lencović, studeni 2023.)

• Udruga XEnergy, Ante Žigman
    Izvor: Marino Lencović

Korporativno upravljanje rizicima postaje ključno kako bi se poslovni sektor mogao nositi sa sve većim klimatskim i ekonomskim promjenama

Udruga XEnergy – Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji organizirala je danas u Zagrebu okrugli stol 'Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini - Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama', koji je ponudio poglede različitih industrija i sektora na poslovne rizike koji nas očekuju u sljedećoj godini.

Korporativno upravljanje rizicima postaje ključno kako bi se poslovni sektor mogao nositi sa sve većim promjenama. Promjene u nacionalnim i međunarodnim makroekonomskim, regulatornim, političkim i klimatskim uvjetima donose nove rizike i potrebu strateškog upravljanja njima. U središtu rasprave bili su rizici ESG spektra, posebice rizici zelene tranzicije, koja ubrzano mijenja uvjete poslovanja energetskih i svih ostalih kompanija, međutim tu si i značajni regulatorni rizici, kao i izazovi poslovanja u atmosferi sve skupljeg zaduživanja i problematičnih lanaca dobave kritičnih sirovina i opreme.

Rasprava je okupila top menadžere vodećih hrvatskih kompanija iz strateških sektora koji su posebice izloženi rizicima zelene tranzicije. Kako smo imali priliku čuti, i 2024. godina biti će izazovna u poslovanju. Klimatske promjene već sad utječu na poslovni sektor, nova ESG regulativa uskoro će većini poduzeća promijeniti način poslovanja ukoliko žele biti konkurentni, a strah od visokih cijena energenata potiče poslovni sektor za ulaganje u vlastite solarne elektrane.

 

Vodeće kompanije uspješno mitigiraju rizike

Okrugli stol okupio je respektabilne uvodne govornike i paneliste. Sudionicima u prepunoj dvorani obratili su se Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav pri Ministarstvu financija, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Magdalena Šoljakova, voditeljica Ureda International Finance Corporationa za Hrvatsku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju te Danijela Miloš Sprčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

U panelu su sudjelovali Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Grupe, Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe, Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb, Mario Klarić, predsjednik Uprave Professio Energije i Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere.

Okrugli stol okupio je predstavnike vodećih domaćih tvrtki, državnih tijela i ustanova i akademske zajednice (foto: Marino Lencović)

 

"Iako su zelena transformacija i izazovi koje nosi, možda najočitiji segment ESG rizika, to ne umanjuje važnost socijalnih i upravljačkih pitanja. Jedno od njih je i veći udio žena u upravljačkim strukturama te će njihov udio u upravnim odborima kompanija koje kotiraju na burzi do lipnja 2026. godine morati dostići 40%. Jedan od ciljeva udruge XEnergy upravo je veće sudjelovanje žena na svim razinama odlučivanja, a kroz svoje aktivnosti promičemo ulogu i vidljivost žena u svim sektorima, pogotovo onima koji su vezani uz energetsku tranziciju," izjavila je predsjednica Udruge Xenergy Nela Vlahinić Lenz.

Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija uvodno je istaknula da ono već nekoliko mjeseci radi na novom zakonodavnom okviru koji će omogućiti centralizaciju upravljanja trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, kao i uspostavu sustava jasnih i mjerljivih financijskih i nefinancijskih ciljeva te će se adresirati i tema upravljanja rizicima. Riječ je o reformama koje su najveće u posljednjih 30 godina.

Prof. Danijela Miloš Sprčić s Enomonskog fakultata u Zagrebu predstavila je istraživanje o praksama upravljanja rizicima u tvrtkama izlistanim za Zagrebačkoj burzi u periodu 2015.-2022. a rezultati pokazuju da je menadžment sve posvećeiji učinkovitom upravljanju različitim poslovnim rizicima, financijskim, strateškim i operativnim. "Upravljanje rizicima vrlo je važno u realizaciji ESG ciljeva kao i usklađivanju sa smjernicama OECD-a u području korporativnog upravljanja", rekla je Miloš-Sprčić kao uvod u panel.  

 
Končaru je održivost u genomu

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Grupe naglasio je da je ona u prošlosti dobro odgovarala na izazove pa u energetskoj tranziciji vide priliku za daljnji održiv rast.

"Budućnost energetskog sektora obilježit će značajne promjene proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije u kojima aktivno sudjelujemo i čijim rizicima možemo aktivno upravljati, ali i geopolitička zbivanja, koja su nažalost trenutno najveći rizik cjelokupnoj globalnoj ekonomiji. Održivi razvoj nije pitanje već imperativ. Kako globalna ekonomija bilježi sve veći zaokret prema održivosti, tako i mi zelenu tranziciju vidimo kao priliku za daljnji razvoj novih tehnologija koje će otvoriti prostor za značajniji rast sveukupnog poslovanja," naglasio je, dodavši da je održivost 'dio DNK' Končar Grupe. 

Sudionici panela (foto: Marino Lencović)

 

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknula je da je na predsjednicima uprava da prepoznaju nove rizike i pronađu načine za upravljanjem njima, te da su sustavi 'bottom down' dobri kao pomoćno sredstva, ali da je za kontinuirani uspjeh ključan impuls koji mora dolaziti od menadžmenta. 

"Kao jedna od vodećih prehrambenih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Europi Podravka je svjesna svoje gospodarske važnosti i odgovornosti za okoliš i zajednicu. U temeljenom poslovanju stalno težimo izvrsnosti, a u implementaciji načela održivog i odgovornog poslovanja želimo pratiti najviše standarde. Kako bismo i u narednom periodu bili jednako uspješni pa i uspješniji, moramo se odgovorno odnositi prema okolišu, resursima, svim našim dionicima i prema zajednici u kojoj poslujemo," naglasila je. 

 

Financijski sektor sve je zeleniji

Financijski sektor prepoznao je važnost financiranja zelenih projekata i nudi nove financijske proizvode koji potiču obnovljivu energiju i niskougljičnu ekonomiju, o čemu je govorila predstavnica IFC-a Magdalena Šoljakova

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a istaknula je snažno usmjerenje te banke na ESG aspekte. Ta banka ima za cilj postizanje nultih emisija u svom poslovanju do 2030., a do 2050. u cijelom investicijskom i porftelju imovine. 

"Privredna banka Zagreb je snažno usmjerena na ESG aspekte u svom poslovanju te smo ponosni što smo dio tako važnog projekta, podupirući europsku strategiju zelene energetske tranzicije i unapređenje hrvatskog sektora obnovljivih izvora energije i ukupne energetske neovisnosti, u skladu sa strateškim ESG opredjeljenjem ISP Grupe. Stalo nam je da poticanjem održivosti u financiranju jačamo otpornost kompanija, a i naša bilanca je time održivija," izjavila je na panelu.

TAGOVI