Što analitičari misle o narednim potezima OPEC+

Autor: N. D. Objavljeno: 27.11.2023. 🕜 09:33 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Ilustracija porasta cijena nafte (izvornik: Harper 3D / Shutterstock, 2018.) 

• cijene nafte
    Izvor: Harper 3D / Shutterstock

Uoči sastanka kartela ovoga tjedna jača zabrinutost oko rasta cijena nafte

Sve je više spekulacija oko potencijalnih poteza kartela OPEC+ koji se konačno sastaje ovog četvrtka. Kad je Bloomberg pretprošli tjedan anketirao analitičare o njihovim očekivanjima za daljnje smanjenje proizvodnje OPEC+ uoči prvotno planiranog sastanka kartela 26. studenoga, samo je jedan čovjek očekivao produženje postojećih mjera smanjenja opskrbe naftom. Do petka prošli tjedan, budući da je sastanak OPEC+ odgođen četiri dana, Bloomberg je objavio da oko polovica pitanih kaže da očekuju nove mjere za zaoštravanje tržišta nafte.

Kada se OPEC+ okupi 30. studenoga, oko 50% analitičara koje je anketirao Bloomberg predvidjelo je da će prošireni kartel produžiti postojeća smanjenja od cca. milijun barela po danu do 2024. Šest analitičara predvidjelo je da će biti dodatnih ograničenja povrh toga za sve članice kartela, a daljnja dva analitičara prognoziraju da će to opet biti samo Saudijska Arabija i Rusija.

 
Vjeruje se u dogovor oko smanjenja proizvodnje

 

Anketa dolazi u trenutku kada se OPEC+ interno svađa oko smanjenja proizvodnje, pri čemu afričke države Angola, Nigerija i Kongo ne žele da se njihovi ciljevi proizvodnje smanjuju unatoč smanjenju kapaciteta.

Ranije u petak Reuters je izvijestio da je OPEC+ napredovao u pregovorima sa svojim afričkim proizvođačima za kotacije za 2024. godinu. U lipnju su Angola, Nigerija i Kongo bili prisiljeni prihvatiti niže kvote proizvodnje za sljedeću godinu, a očekivalo se da će se na predstojećem sastanku obvezati na dodatna smanjenja, pri čemu je Saudijska Arabija izrazila nezadovoljstvo činjenicom da drži najveći dio alata kojima se kontrolira tržište.

Izvor: Stephen Coburn / Shutterstock

 

Čini se da su analitičari koje su anketirali Reuters i Bloomberg uvjereni da će se postići dogovor među članicama OPEC+ kada se sastanu 30. studenoga. Jedan izvor rekao je Reutersu da je 99% uvjeren da će dogovor biti postignut, dok su druga dva primijetila da je kompromis blizu. Analitičari koje su obje anketirale sugeriraju da su nedavni pad cijena nafte na 80 dolara i slaba potražnja za naftom koja se, kao i obično, očekuje u prvom tromjesečju Nove godine, postavili pozornicu za još potencijalnih smanjenja proizvodnje, a ne samo za produženje.

Prema Bloombergu, delegati OPEC+ prvenstveno su poslali signale da će samo razmatrati produljenje postojećih rezova opskrbe do 2024., međutim, RBC Capital Markets, JP Morgan & Chase i Pierre Andurand ne isključuju mogućnost dodatnih ograničenja od strane kartela. Analitičar Commerzbank AG Carsten Fritsch rekao je za Bloomberg da bi, ako Saudijci jednostavno produže dobrovoljna smanjenja, “cijena vjerojatno donekle pala u kratkom roku”.

Sirova nafta Brent trgovala se po 82,04 USD/bl u petak, što je rast od 0,51%, dok se naftom tipa WTI trgovalo po 76,93 USD/bl, što je pad od 0,22%. Danas su cijene brenta na trgovanju u Singapuru pale na 80,19 USD/bl, a WTI je skliznula na 75,10 USD/bl. Međutim, interes za kupovinom je počeo rasti, prvi puta u pet tjedana, jer se spekulira da će OPEC+ smanjivati proizvodnju.

TAGOVI