Produljenje hitnih mjera u energetici za godinu dana

Autor: B. O. Objavljeno: 29.11.2023. 🕜 08:28 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Zastave Europske unije (izvornik: artjazz / Shutterstock, 2021.)

• zastave, Europska unija, Europska komisija
    Izvor: artjazz / Shutterstock

Produljenjem za dodatnih 12 mjeseci pružit će se dodatna zaštitna mjera jer su globalna energetska tržišta i dalje pod pritiskom

Europska komisija je jučer Vijeću predložila produljenje nekoliko hitnih mjera Europske unije koje su uvedene prošle godine radi rješavanja energetske krize

Iako je EU ove godine u znatno boljem položaju, a instrumenti za upravljanje krizama pokazali su se učinkovitima za smirivanje tržišta i osiguravanje stabilne opskrbe, produljenjem za dodatnih 12 mjeseci pružit će se dodatna zaštitna mjera jer su globalna energetska tržišta i dalje pod pritiskom.

Mjere uključuju tzv. Uredbu o solidarnosti, koja sadržava odredbe o transparentnosti tržišta ukapljenog prirodnog plina i zadanim pravilima za solidarnost u slučaju nestašica, mehanizam za korekciju tržišta i hitna pravila povezana s bržim izdavanjem dozvola za projekte u području energije iz obnovljivih izvora.

Jačanje otpornosti tržišta uz ubrzavanje prelaska na čistu energiju i osiguravanje sigurne opskrbe energijom i dalje su prioritet Komisije jer je sezona grijanja sada započela u većini dijelova Europe. 

Za predloženo produljenje potrebno je odobrenje Vijeća kvalificiranom većinom, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

TAGOVI