Nejasni i opći kriteriji za održivost poslovanja stvar su prošlosti

Autor: N. D. Objavljeno: 19.09.2023. 🕜 13:47 Lokacija: Zagreb
  • Podržimo održivo, HGK, 2023.
    Izvor: HGK

U Zagrebu se održava 4. HGK-ova konferencija Podržimo održivo

Nejasni i općeniti kriteriji za ekološko društveno upravljanje (ESG) stvar su prošlosti, prostor za zlouporabu se svakim danom sve više smanjuje. ESG nije alternativan pogled na poslovanje niti prolazni trend. To je regulativa temeljena na strategiji s konkretnim rokovima i ciljevima. Izvještavanje o održivosti i financiranje održivosti bila je jedna od ključnih tema današnje tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo koja se održava u Zagrebu.

Glavno predavanje održao je Mark Esposito, međunarodni stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i savjetnik nacionalnih vlada u području megatrendova, četvrte industrijske revolucije i poslovne klime. "Četvrta industrijska revolucija iz korijena mijenja mnoge sektore – proizvodnju, zdravstvo, transport. Radi se o konvergenciji tehnologije kao AI, Internet stvari, blockchain i biotehnologija",  rekao je Esposito. Po pitanju klimatskih promjena, smatra ih geopolitičkim pitanjem – kako se države natječu za resurse i utjecaj, klimatska politika i prelazak na zelenu energiju igraju značajnu ulogu u oblikovanju globalne dinamike moći.

 Kod zelene tranzicije u mnogim je zemljama kamen spoticanja upravo kružno gospodarstvo.

"Većina zemalja ne ispunjava ciljeve koje su si postavile", poručila je Elin Bergman, direktorica Cradleneta koju zovu i ‘švedskom kraljicom kružnog gospodarstva’, ističući da je priča itekako profitabilna, no povrat ulaganja traje malo duže nego kod klasičnih poslovnih modela te na to trebamo biti spremni.

U sklopu tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo po prvi put će se dodijeliti nagrade ESG rating HGK u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima.

TAGOVI