Čisteći medvjedići: Opuške bacajte u koš, toksični su

Autor: N. D. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 10:34 Lokacija: Zagreb
  • Čisteći medvjedići
    Izvor: Čisteći medvjedići 2023.

Čak 80% opušaka završi na podu, a iznimno teško su razgradivi pa truju živi svijet

Ovaj vikend započela je kampanja volonterskih udruga Čistećih medvjedića i RokOtoka protiv bacanja opušaka u okoliš. U subotu su na popularnom zagrebačkom “Tomislavcu” u samo dva sata skupljanja njih dvanaestero prikupili više od 14 tisuća opušaka. Ova frapantna brojka najbolje pokazuje koliko su opušci velik problem za okoliš i čistoću grada. Osim čišćenja, vrijedni volonteri podijelili su i 120 džepnih pepeljarica građanima educirajući ih usput, u razgovoru, o štetnosti bacanja opušaka u okoliš, a dvodnevna aktivnost završila je sinoćnjim lijepljenjem prigodnih plakata po Zagrebu uz poruku: “Ako pušiš - baci opušak u koš, a ne na pod!”

Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80% odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4.5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće. Izvor su štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv. Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom.

Od naših prvih akcija čišćenja opušci su nam vjerni neprijatelj koji nas prati u stopu. Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, misleći pogrešno da su biorazgradivi. Ovom kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

TAGOVI