Kreće projekt uklanjanja feromanganske troske

Autor: B. O. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 14:36 Lokacija: Benkovac
  • Simbol za recikliranje otpada (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• recikliranje otpada, otpad, gospodarenje otpadom, spremnici za otpad, zbrinjavanje otpada
    Izvor: Shutterstock

FZOEU će osigurati potrebna sredstva i provesti sanaciju tzv. Crnog brda, lokacije onečišćene otpadom

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) će, sukladno zaključku Vlade i odluci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), osigurati potrebna sredstva i provesti sanaciju tzv. Crnog brda, lokacije onečišćene otpadom koji se nalazi u Biljanima Donjim.

Stoga su zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić sredinom mjeseca u Benkovcu održali radni sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem. Na sastanku su razgovarali o planiranim aktivnostima i dinamici ostvarenja tog projekta. 

Bulić je izrazio zadovoljstvo što će država krenuti s uklanjanjem feromanganske troske, koja već dulje predstavlja problem za lokalno stanovništvo. Prema procjenama, na tom je području odloženo oko 76.194 m³ otpadne troske, izvijestio je FZOEU.

 

Javna nabava

Fond je već ugovorio izradu elaborata koji će predložiti optimalnu opciju za sanaciju troske, na temelju koje će se izraditi sva potrebna dokumentacija te provesti javna nabava za odabir izvođača radova.

FZOEU će o svim koracima kontinuirano obavještavati predstavnike Grada Benkovca te lokalno stanovništvo.

"Cilj nam je da cijeli projekt bude u skladu s planiranom dinamikom jer smo svjesni da mještani Biljana Donjih s nestrpljenjem očekuje da se troska što prije ukloni iz njihovog susjedstva", rekao je Budiša, koji je nakon sastanka sa suradnicima i gradonačelnikom Benkovca obišao Crno brdo.

TAGOVI