EU sud za ljudska prava prvi puta glasao u korist tužitelja na temu klimatskih promjena

Autor: N. D. Objavljeno: 10.04.2024. 🕜 10:18 Lokacija: Strassbourg (Belgija)
  • Ljudski lanac ispred modela Zemlje (izvornik: Gerd Altmann from Pixabay, 2021.)

• Zemlja, zaštita prirode, čovječanstvo
    Izvor: Gerd Altmann / Pixabay

Pitanje je hoće li se odluka ESLJP-a održati

Europski sud za ljudska prava odbacio je u utorak slučajeve koje je pokrenulo šest portugalskih mladića i francuski gradonačelnik s ciljem prisiljavanja njihovih zemalja da ispune međunarodne obveze za smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali je stao na stranu skupine starijih Švicarki koje su također tražile takve mjere.

Senior Women for Climate Protection ima 2000 članica čija je prosječna dob 74 godine i kažu da su prava starijih žena posebno ugrožena jer su one najviše pogođene ekstremnim vrućinama koje će biti sve češće zbog globalnog zatopljenja.

Odvjetnici sve tri skupin nadali su se da će sud u Strasbourgu utvrditi da nacionalne vlade imaju zakonsku obvezu osigurati da se globalno zagrijavanje održi na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina, u skladu s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma. Ali Siofra O’Leary. predsjednica Europskog suda za ljudska prava, donijela je različite presude.

Presude Europskog suda za ljudska prava nisu pravno obvezujuće za svih 46 država članica Europskog vijeća, ali postavljaju pravni presedan prema kojem bi se sudilo o budućim tužbama.

 
Prva pozitivna presuda

 

Iako su aktivisti imali uspjeha s tužbama u domaćim postupcima, ovo je bio prvi put da je međunarodni sud presudio o klimatskim promjenama. Uoči donošenja presude, velika se gomila okupila ispred zgrade suda kako bi klicala i mahala zastavama, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, koja je izašla nakon višestrukih uhićenja tijekom prosvjeda u Haagu tijekom vikenda.

Europska unija, koja ne uključuje Švicarsku, trenutačno ima cilj da postane klimatski neutralna do 2050. Mnoge vlade rekle su da bi postizanje cilja do 2030. bilo ekonomski nedostižno.

Grupe su bile uvjerene da će 17 sudaca presuditi u njihovu korist, ali mješovita odluka mogla bi potkopati prethodnu presudu u Nizozemskoj. Godine 2019. nizozemski Vrhovni sud naredio je vladi da smanji emisije za najmanje 25% do kraja 2020. u odnosu na referentne razine iz 1990. godine.

Odluka koja se odnosila na klimatsku skupinu koja je pokrenula slučaj, oslanjala se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Mogla bi biti poništena ako se odlukom od utorka zaključi da nema pravne obveze za zemlje u borbi protiv klimatskih promjena, javlja AFP.

TAGOVI