SAD se priprema na nezapamćenu invaziju cvrčaka

Autor: N. D. Objavljeno: 11.04.2024. 🕜 13:16 Lokacija: Atlanta (SAD)
  • cvrčak, baza, 2024.
    Izvor: Deb Dowd

Dijelove SAD-a očekuje nestvarna najezda crvčaka kakva se nije dogodila stoljećima

SAD se ove godine pripremaju na invaziju milijardi superbučnih cvrčaka koje će izroniti iz tla u čak 16 saveznih država. Količine cvrčaka koje će izaći ove godine - u prosjeku oko 1 milijun kukaca po hektaru na stotine milijuna hektara u 16 država - su zapanjujuće. Lako je reći da se radi o stotinama bilijuna, možda trilijuna, rekao je entomolog John Cooley za CBS.

Ovi debeljuškasti kukci s izbuljenim narančastim očima poznati su po svojim izvanrednim, visoko sinkroniziranim životnim ciklusima. Za razliku od jednogodišnjih vvrčaka, povremeni cvrčci – kojih ima samo 10 vrsta – većinu svog života provode u obliku ličinki, zakopane ispod tla i hraneći se tekućinom korijena biljke.

Ali ove će godine njihova pojava biti dramatičan spektakl jer se očekuje da će dvije od 15 legla u SAD-u istovremeno eruptirati iz zemlje prvi put u nekoliko stotina godina. Leglo je poznato kao Leglo 19 i Leglo 13. Njihovo zajedničko pojavljivanje je rijetko jer se ovaj istodobni događaj nije dogodio od 1803., javljaju američki mediji. Kukci će iz zemlje izaći kada se tlo ugrije na približno 17,8 Celzija, što će biti ranije, uslijed klimatskih promjena. 

Leglo 19 je najveća od svih periodičnih skupina cvrčaka i pojavljuju se nakon 13 godina mirovanja pod zemljom, dok je Leglo 13 manja skupina koja se pojavljuje svakih 17 godina. Crvrčci će se pojaviti u središnjoj Sjevernoj Karolini, istočnom Tennesseeju, sjevernom Arkansasu, južnom Missouriju, južnom Illinoisu i zapadnom Kentuckyju, a zatim i u središnjem i sjevernom Missouriju i Illinoisu, sjeverozapadnoj Indiani, južnom Wisconsinu i istočnoj Iowi.

 
Buka na razini mlaznog motora

 

Iako su ti kukci bezopasni, kolektivni zvuk upornih mužjaka željnih parenja stvorit će nevjerojatnu buku. Prema Johnu Cooleyju, entomologu sa Sveučilišta Connecticut, kakofonija parenja cvrčaka stvorit će glasnu, proganjajuću mješavinu cvrčanja, zvukova zujanja i škljocanja koja "može imati 120 decibela ako si u središtu skupine", što je kao da se "previše približavate mlaznom motoru", dodaje entomolog. Cvrčci su korisni jer kopaju rupe u zemlji i time prozračuju tlo. 

Predviđa se da će rojenje početi krajem travnja i trajat će čak šest tjedana. U većini slučajeva kukci će živjeti samo oko mjesec dana prije nego što umru u blizini mjesta gdje su se prvi put pojavile, rekao je Floyd W. Shockley, entomolog i upravitelj zbirki u Smithsonian Museum of Natural History. Shockley dodaje da će se mrtva tijela cvrčaka nakupiti do te točke da će se morati ukloniti, a njihova tijela dobro će pognojiti zemlju. Još veća najezda Legla 19 i 14 očekuje se 2076. godine.

Ti kukci nisu opasni za ljude ni životinje, ali bolje je da ih ne jedu jer mogu iritirati gastrointestinalni trakt ili izazvati alergiju. Opasniji su za mlada stabla koja bi se mogla slamati pod teretom kukaca. Nema ih smisla uništavati pesticidima jer će doći do otrovanja tla, bez efekta. 

TAGOVI