Prijatelji životinja protiv kukaca kao ljudske hrane

Autor: N. D. Objavljeno: 02.02.2023. 🕜 11:31 Lokacija: Zagreb
  • Kukci kao hrana (izvornik: H. Shivaraman from Stock, 2023.)

• kukci, hrana
    Izvor: H. Shivaraman

Biljno meso je odlična alternativa životinjskom, a ne kukci

Udruga Prijatelji životinja zgrožena je odobrenjem EU-a za stavljanje na tržište hrane od kukaca. Naime, EU je ovaj tjedan odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca, što je naišlo na unisono zgražanje javnosti, koja ne želi kukce u svojoj prehrani. 

Prijatelji životinja naglašavaju da je prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upitna je sigurnost hrane od insekata. Zbog hitina od kojega je građen njihov egzoskelet, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija. U kukcima su pronađene bakterije poput salmonele, E. coli i kampilobakterije. U hrani od insekata mogu se pronaći i virusi, paraziti i gljivice te pesticidi i teški metali.

Dobra alternativa životinjskom mesu je biljno meso, naglašava udruga. „Za ljude, okoliš i životinje pametnije je dobivati alternative mesu izravno od biljnih namirnica nego njima hraniti insekte i druge životinje pa ih onda jesti. Što smo bliže prirodnim oblicima hrane, biljkama, manji su ekološki gubitci, a time i nesigurnost za ljudsko zdravlje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Biljno meso je dobra alternativa

Proizvodi temeljeni na biljnome mesu slobodni su od antibiotika, hormona, pesticida i kemijskih sredstava koja su na dnevnom meniju životinja. Veganski proizvodi ne sadrže životinje, pa tako ni kukce, i sigurni su za sve one koji ne žele crve i ličinke na svojemu tanjuru.

Kultivirano meso ne utječe ni na zagađenje okoliša zato što za njegovu proizvodnju nisu potrebne farme ni poljoprivredne površine, kao ni velike količine pitke vode i tla. Tehnologija koja nema veze s GMO-om iznimno obećava i svako ulaganje u njezin razvoj je isplativ.

„Apeliramo na građane da se educiraju o dostupnim biljnim alternativama mesu i tehnologiji kultiviranoga mesa te da razmisle o budućnosti koja nas čeka nastavimo li iskorištavati životinje za ljudsku prehranu ili hraniti druge životinje njima”, odlučni su iz udruge Prijatelji životinja.

TAGOVI