CGO Babina gora kreće s radom koncem 2026.

Autor: B. O. Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 08:41 Lokacija: Karlovac
  • Simboli spremnika za odvajanje otpada i oporabu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• recikliranje otpada, otpad, gospodarenje otpadom, spremnici za otpad, zbrinjavanje otpada
    Izvor: Shutterstock

Vrijednost projekta je 43,6 milijuna eura, a CGO će zbrinjavati otpad iz Karlovačke te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije

Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Babina Gora bit će pušten u rad do kraja 2026., najavljeno je na početnoj konferenciji projekta koja je održana ovaj tjedan u Karlovcu. 

Vrijednost projekta je 43,6 milijuna eura, od kojih je 25,9 milijuna eura sufinancirano iz Europske unije, a u tom CGO-u će biti zbrinjavan otpad iz Karlovačke te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos, kazala je da u sklopu projekta trenutno postoji pet različitih gradilišta na pet različitih lokacija: CGO Babina gora i četiri pretovarne stanice  u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

"Rad, kada Centar bude pušten u pogon nakon ishođenja uporabnih dozvola, mora se odvijati po strogim pravilima zaštite okoliša i prirode. Cilj i obveza je da Centar bude u skladu sa svim direktivama EU-a. Završetak Centra je u naredne tri do tri i pol godine, a pretovarnih stanica početkom 2024. godine. U 2026. se očekuje puštanje u rad CGO-a nakon uspješno provedenih testova, tj. po probnom radu", rekao je voditelj projekta Dražen Babić iz tvrtke Exstructa.

On je dodao kako je ključni dio Centra postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, tehnologija koja se upotrebljava u svim dosad izgrađenim centrima u Hrvatskoj. 

 

Bez alternative

CGO Babina gora projektiran je za potrebe oko 140.000 stanovnika u sedam gradova i 22 općine u tri županije. Nominalni godišnji kapacitet postrojenja je do 30.000 tona ostatnog miješanog komunalnog otpada - onog koji završava u 'crnoj kanti', tj. koji nije primarno izdvojen i namijenjen reciklaži, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.

"Ne trebamo se zanositi da ćemo izgradnjom Centra riješiti pitanje gospodarenja otpadom. Razdvajanje i recikliranje, 'gospodarenje otpadom na kućnom pragu' je ključno jer će u CGO doći što manje otpada. Kako bi to zaista funkcioniralo, nužan je element povjerenja u sve one koji su radili na projektu i radit će danas, sutra u CGO-u", naglasio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je napomenula da sustav gospodarenja otpadom počinje od nas, od svakodnevnog života i od toga kakvu disciplinu i svijest imamo.

"Što ćemo više odvajali, to će manje otpada ići na Babinu goru. Često se govori o cijeni, koliko će nas sve to koštati. Naravno, zeleno i ekološko ima svoju cijenu, ali prostor koji ostavljamo onima iza nas nema cijenu. I to je zalog koji mi imamo. Ovaj projekt uistinu nema alternativu i sada smo u fazi kad s optimizmom možemo razmišljati o njegovom dovršetku", kazala je. 

TAGOVI