Pretovarne stanice za CGO Babina gora

Autor: B. O. Objavljeno: 25.01.2023. 🕜 15:24 Lokacija: Karlovac
  • Simboli spremnika za odvajanje otpada i oporabu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• recikliranje otpada, otpad, gospodarenje otpadom, spremnici za otpad, zbrinjavanje otpada
    Izvor: Shutterstock

Dugoročno i kvalitetno gospodarenje otpadom u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

U sklopu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Babina gora, potpisani su ugovori o izgradnji četiri pretovarne stanice - u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

Ugovore vrijedne nešto više od 6,04 milijuna eura potpisali su direktorica CGO-a Karlovačke županije Marija Tufeković i direktor tvrtke koja je odabrana za izvođača radova, Tehno-Elektro iz Đakova Ivica Prodanović.

Pretovarne stanice su dio projekta CGO-a Babina gora. Služit će za prijevoz i pretovar otpada, a zahvaljujući njima, kad CGO bude u funkciji, smanjit će se troškovi prijevoza otpada i povećati razina zaštite okoliša, pojasnila je Tufeković.

"Pretovarne stanice su građevine koje će se koristiti za pretovar miješanog komunalnog otpada, sakupljenog vozilima lokalnih komunalnih društava, u vozila većeg kapaciteta, radi racionalnijeg odvoza u Centar za gospodarenje otpadom Babina gora. Predviđeno trajanje ugovora je 12 mjeseci, od čega 10 mjeseci se odnosi na građenje, a dva mjeseca na probni rad i ishođenje uporabne dokumentacije", istaknula je.
 

Neophodan dio rješenja

Projekt izgradnje CGO-a Babina gora financira se iz fondova EU-a i od iznimne je važnosti za tri županije: Karlovačku, Ličko-senjsku i Sisačko-moslavačku, kojima će osigurati dugoročno i kvalitetno rješenje za gospodarenje otpadom. 

Sredstva za izgradnju odobrena su u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te će se financirati sredstvima fondova Europske unije u iznosu 72,34 posto, dok će ostatak novca osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i članovi tvrtke Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS. 

Vrijednost ugovorenih radova za CGO Babina gora je 333 milijuna kuna.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da CGO Babina gora nikada i ni na koji način neće ugrožavati ljude i okoliš, već je neophodan dio rješenja za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

"Centar se gradi u skladu sa Strategijom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i koristit će najmoderniju tehnologiju. Ovakvi centri nemaju alternativu jer donose održiv pristup okolišu i resursima, što je i slogan našeg centra. Međutim, pritom je važno da svi mi osvijestimo koliko je važno da odvajamo otpad u našim domovima jer što manje otpada nastane, manje će ga trebati zbrinuti u Centru", poručila je.

Potpisivanju ugovora o izgradnji pretovarnih stanica prisustvovali su i gradonačelnici ili predstavnici gradova na čijem će se području one izgraditi: Karlovca, Ogulina, Slunja i Otočca, izvijestila je Karlovačka županija

TAGOVI