Danas je Svjetski dan divljih vrsta

Autor: N.D. Objavljeno: 03.03.2022. 🕜 11:30 Lokacija: Zagreb

Zemlja ne pripada samo ljudima, već i divljim životinjama

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti. Šume, mora, oceani, rijeke i tla pružaju nam kisik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život. Bez njih, ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas. Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, godišnje na globalnoj razini iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj gospodarstva i društva. 

Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjene za čak 68%. Naše zemlje su iznimno bogate divljim vrstama koje održavaju ekosustave u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije. Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su svakako zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, usmrćivanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta. 

Lav u crnogorskim šumama

Naša regija često je ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta. Lokalne i strane vrste ugrožene su zbog čovjekovih aktivnosti. Pravi primjer toga je nedavni slučaj odbjeglog mladunca lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore. Uz to, prije nekoliko mjeseci smo svjedočili nezakonitom prijevozu odraslog tigra trajektom u uvjetima neprihvatljivim za držanje i prijevoz divlje životinje. Sve to pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.ajedničkim snagama možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovaj planet i njegove blagoslove i moramo brinuti o njemu zajedno.

TAGOVI