Digitalni brojač plastičnih vrećica

Autor: B.O. Objavljeno: 10.10.2022. 🕜 08:49 Lokacija: Zagreb

Gotovo svaka treća osoba u nas namirnice nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama

U sklopu inicijative #musthave, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je iskoristio subotnje jutro koje mnogi koriste za odlazak na tržnicu kako bi, u suradnji s prodavačima, javnost upozorio na prekomjerno korištenje jednokratnih plastičnih vrećica

Na zagrebačkoj tržnici Dolac je s tim ciljem postavljen digitalni brojač, koji je s odbrojavanjem krenuo od ranog jutra. Već u 11 sati brojčanik se zaustavio kako bi pokazao ukupan broj jednokratnih plastičnih vrećica iskorištenih do tog trenutka – alarmantnih 510.571. 

"Prodavačima, kupcima i prolaznicima smo ove subote željeli skrenuti pažnju na problem prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica, koje se nerijetko koriste svega dvadesetak minuta i potom završe u otpadu, ili još gore – u prirodi. Onečišćuju tlo, vode, mora, a posljedica toga je i mikroplastika koja dospije i do naših tanjura. Ovom inicijativom građane želimo osvijestiti o toj ogromnoj količini plastike, ali im istovremeno i ponuditi održiviju alternativu. Zato smo posjetiteljima Dolca danas osigurali višekratne vrećice za voće i povrće, kako bismo pokazali da je promjena svakodnevnih navika na bolje jednostavna, laka i moguća", poručila je Anamarija Brstilo iz Službe za odnose s javnošću Fonda. 


Alternativa plastici 

Fondu su se pridružili i prodavači na tržnici nošenjem majica s natpisom 'NEplastici' te pakiranjem svojih proizvoda kupcima u višekratne, reciklirane vrećice. Složili su se kako je izuzetno važno napraviti sve što se može kako bismo očuvali okoliš jer to ima izravan utjecaj i na zdravlje. 

Doprinos ovoj važnoj inicijativi dali su i poznati hrvatski influenceri, koji će građane nastaviti educirati o utjecaju plastičnih vrećica na svojim kanalima na društvenim mrežama. 

Cilj im je svojim utjecajem potaknuti građane na pozitivne promjene pa im kroz svoje objave planiraju predložiti zanimljive i atraktivne alternative plastici, koje se s lakoćom mogu koristiti, javlja FZOEU


Najvažniji trend - održivost

Ubrzani životni tempo dovodi do trenda svakodnevne spontane kupovine, a ta navika rezultira gomilanjem jednokratne plastike. 

To dokazuje i podatak iz 2021. u istraživanju koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), koje je otkrilo da svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine. Stoga, bilo koja alternativa jednokratnoj plastici danas je apsolutni #musthave, što naglašava i krovni slogan inicijative 'Ako si u modi, održivost te vodi'. 

Moda diktira trendove, a svatko od nas svjesnim odabirom i promjenom svakodnevnih navika može pomoći da održivost postane najvažniji trend, kojim se stvara pozitivna promjena u svijetu u kojem živimo.

"Nemojte biti dio ove šokantne statistike. Plastika je koristan materijal, no kao i sa svim drugim resursima, trebamo ju upotrebljavati odgovorno i racionalno. Najmanje što možete napraviti je da sa sobom prilikom odlaska u kupnju ponesete svoju vrećicu", poručuju iz Fonda.

TAGOVI