Dovršetak ključnog zakonodavstva Spremni za 55 posto

Autor: B. O. Objavljeno: 10.10.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija zaštite Zemlje - okoliša i prirode (izvornik: Pedro Tavares / Shutterstock, 2013.)

• Zemlja, zaštita okoliša, zaštita prirode
    Izvor: Pedro Tavares / Shutterstock

Europska unija se usmjerava na put prema premašivanju ciljeva za 2030. godinu

Europska komisija pozdravlja jučerašnje donošenje dvaju završnih stupova zakonodavnog paketa 'Spremni za 55 posto' za postizanje klimatskih ciljeva EU-a za 2030. godinu. 

Jučerašnjim donošenjem revidirane Direktive o energiji iz obnovljivih izvora i Uredbe ReFuelEU Aviation, EU sada ima pravno obvezujuće klimatske ciljeve kojima su obuhvaćeni sve ključne gospodarske djelatnosti.

Uoči ključne konferencije UN-a o klimi COP28 i europskih izbora sljedeće godine, ovim sada dovršenim zakonodavnim paketom dokazuje se da Europa ispunjava obećanja koja je dala građanima i međunarodnim partnerima o djelovanju u području klime i oblikovanju zelene tranzicije u korist građana i industrija.

"Europskim zelenim planom uvode se promjene za građane i stvaraju prilike za europsku industriju. Drago mi je što je sada na snazi zakonodavstvo za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. te što smo na dobrom putu da premašimo tu ambiciju. To je važan znak za Europu i naše globalne partnere. Zelena tranzicija je moguća i Europa ispunjava obećanja. Našim građanima i planetu osigurat ćemo zeleniju budućnost", izjavila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

 

Alternativna goriva 

Cjelokupni paket uključuje ciljeve smanjenja emisija koji pokriva široki raspon djelatnosti, cilj poticanja prirodnih ponora ugljika i ažurirani sustav trgovanja emisijama radi ograničavanja emisija, određivanja cijene onečišćenja i ulaganja u zelenu tranziciju te socijalne potpore građanima i malim poduzećima. 

Kako bi se osigurali jednaki uvjeti za europska poduzeća, mehanizmom za ugljičnu prilagodbu na granicama osigurava se da uvezena roba plaća jednaku cijenu ugljika za ciljane djelatnosti. 

EU je sada ažurirao ciljeve u pogledu energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te će do 2035. postupno ukinuti nova vozila koja onečišćuju okoliš, uz istodobno poticanje infrastrukture za punjenje i upotrebe alternativnih goriva u cestovnom i pomorskom prometu te zrakoplovstvu.

Iako je taj zakonodavni paket središnji dio Europskog zelenog plana, nastavlja se rad na drugim zakonodavnim predmetima i prijedlozima koji su u postupku donošenja, a provedba je sada u članicama, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Više o tome moguće je pročitati OVDJE

TAGOVI