Sredstva za uspostavu kontrole nad pajasenom

Autor: B. O. Objavljeno: 09.10.2023. 🕜 09:02 Lokacija: Zagreb
  • Pogled na Kornate s uzvisine iznad prolaza Mala proversa na Dugom otoku (foto: BL, kolovoz 2019.)

• Kornati, Dugi otok, NP Kornati
    Izvor: B.L.

Pajasen je prisutan na svim kontinentima, osim na Antarktici te se smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi i Sjevernoj Americi

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je odobrio Nacionalnom parku Kornati 128 tisuća eura za financiranje projekta uspostave kontrole nad stranom invazivnom vrstom pajasen (lat. Alianthus altissima).

"Sukladno Strategiji i akcijskom planu zaštite prirode, Fond je NP Kornati dodijelio sredstva za uspostavu kontrole nad pajasenom kako bi se spriječilo njegovo daljnje širenje. Projekt podupire utvrđivanje početnog stanja, uklanjanje pajasena, sprječavanje širenja te redovito praćenje na odabranim staništima koja su ozbiljno ugrožena. Pri tom je bitno djelovati i na osvještavanje lokalnih dionika i javnosti o negativnim utjecajima invazivnih stranih vrsta kako bi se spriječilo buduće unošenje i širenje", rekao je prilikom potpisivanja ugovora direktor Fonda Luka Balen.

Danas je pajasen prisutan na svim kontinentima, osim na Antarktici te se smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi i Sjevernoj Americi. 

U Europi je široko rasprostranjen, s izuzetkom alpinske biogeografske regije i sjeverne Europe te se nalazi na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji. 

Upravo zato su ovakvi projekti od velikog značaja za područja koja treba staviti pod kontrolu sprječavanja njegovog širenja, izvijestio je FZOEU.

TAGOVI