It's all Wrong!

Autor: B.L. Objavljeno: 30.09.2019. 🕜 09:43 Lokacija: Zagreb

Klimatske promjene treba rješavati znanost, a ne tinejdžeri

Jedan već dobro poznati 'celebrity' obrušio se na novostvorenog 'celebrityja'. Naime, Jeremy Clarkson, najpoznatiji kao nekadašnji voditelj poznate automobilističke emisije 'Top Gear' i sadašnji voditelj emisije 'The Grand Tour' u britanskim novinama 'The Sun' komentirao je prošlotjedni govor mlade švedske (klimatske) aktivistice Grete Thunberg u Ujedinjenim narodima.

Tako je Clarkson naglasio kako mladi ne bi tako olako trebali držati prodike cijelom svijetu, a posebice ne političarima, optužujući ih za 'upropašteno djetinjstvo'. Isto tako, napomenuo je kako je i ona sama očito skočila sebi u usta tvrdeći da se u New York dovezla na jahti kako ne bi koristila zrakoplove koji izrazito onečišćuju okoliš. No, ta ista jahta izrađena je od polimernih materijala (koji se proizvode - od ugljikovodičnih sirovina!) i koristi pomoćne dizelske motore. Zbog očitog zanemarivanja šire slike suvremenog svijeta Clarkson je Thunbergovu nazvao i 'razmaženim derištem'. 

No, 'očiti promicatelj trošenja abnormalnih količina benzina' (jer, doista, u jednom 'Top Gearu' potrošilo se u prosjeku više benzina i dizela nego što su to vjerojatno potrošili pomoćni motori Thunbergine jahte na ruti od Europe do Amerike) naglasio je da su globalno zagrijavanje i klimatske promjene činjenice koje što prije treba početi rješavati i pronaći načine da se čovječanstvo suoči s njihovima posljedicama, od kojih će prva vjerojatno biti ''nezamisliva izbjeglička kriza'. Zbog toga je i pozvao Thunbergovu da se što prije vrati u školu i radi na svojem znanstvenom obrazovanju. Naime, kako istaknuo: "Znanost je ono što će na kraju riješiti problem. Ne mrštenje i histerično plakanje...", prenio je 'Jutarnji list'.

TAGOVI