Karlovačka županija: prikupljene 32 tone tekstilnog otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 21.10.2021. 🕜 10:14 Lokacija: Duga Resa

Upoznavanje s primjerima dobre prakse i stjecanje novih znanja o ponovnoj uporabi tekstila

U Srednjoj školi Duga Resa ovaj tjedan održan je sastanak županice Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin, predstavnika komunalnih poduzeća iz te županije, direktorice tvrtke Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS Marije Tufeković s predstavnicima Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec. 

Tema sastanka bilo je zbrinjavanje tekstilnog otpada, a predstavili su je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Ivan Božić sa suradnicima. 

Humana Nova djeluje na tri područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te proizvode nove kvalitetne i inovativne proizvode. Trenutačno djeluju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te razvijaju podružnicu u Dugoj Resi koja će se otvoriti do kraja godine i spajati Dalmaciju, Slavoniju i Istru, izvijestila je Karlovačka županija.

 

Ekološki i ekonomski učinci 

Skupljanje, ponovna uporaba i recikliranje tekstila imaju pozitivne ekološke i ekonomske utjecaje, istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin, podsjetivši na Eco Social, projekt kojemu je nositelj LAG Vallis Colapis, a partneri SŠ Duga Resa, Karlovačka županija i Humana Nova

"U projekt je bilo uključeno 12 škola s područja Karlovačke županije, a sakupljeno je više od 32 tone tekstila. Učenici su se kroz ovaj projekt upoznali s primjerima dobre prakse zadruge, stekli nova znanja o poduzetništvu, volonterstvu i ponovnoj uporabi tekstila", istaknula je županica.

TAGOVI