Total protiv bušenja na Arktiku

Autor: I.T. Objavljeno: 28.09.2012. 🕜 14:06 Lokacija: Moskva (Rusija)

Dok Total smatra da naftne tvrtke ne bi trebale bušiti naftu u vodama Arktika, ruski znanstvenici opovrgavaju moguće štetne utjecaje

Francuski naftni div Total smatra da naftne tvrtke ne bi trebale bušiti za sirovu naftu u vodama Arktika. To je prvi puta da je jedna velika naftna tvrtka javno govorila protiv offshore-istraživanja u području Arktika. Izvršni direktor Totala kazao je da je rizik od izlijevanja nafte pri bušenju u tako osjetljivom prirodnom okruženju jednostavno prevelik. Nafta na Grenlandu bi bila katastrofa, a onečišćenje naftom bi imidžu tvrtke nanijelo preveliku štetu. U skladu s time, Shell je nedavno morao prekinuti započeto bušenje u vodama Aljaske. Uzrok je bilo oštećenje dijela sigurnosne opreme tijekom ispitivanja. Shell je do sada potrošio 4,5 mlrd. dolara i 7 godina na pripreme za ovo bušenje, a nastavak rada je odgođen do 2013. Sve najveće svjetske naftne tvrtke pripremaju se za offshore-istraživanje nafte i plina u arktičkom pojasu. I Total ima udjela u nekoliko velikih plinskih projekata. Međutim, čelnik Totala smatra da je ekološka šteta u slučaju curenja plina manja te da je takav incident lakše obuzdati i sanirati nego kod nafte, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno, ruska znanstvena ekspedicija Yamal-Arktik 2012 nije potvrdila izumiranje životinja i onečišćenje vode u Jamalsko-Neneckoj autonomnoj oblasti. Prema njihovom izvješću, nisu nađeni negativni učinci istraživanja nafte i plina, a zabilježeno je obilje životinjskog svijeta u tom području, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.

TAGOVI