Poštovani gosp. Vuković, uobičajena praksa naših razgovora je da na početku ukratko predstavite tvrtku.

Tvrtka 3M je osnovana 1991. godine. Počeli smo s jednim zaposlenim, a danas ih imamo 20. Po struci sam inženjer strojarstva, ali su me okolnosti navele da sam se oduvijek bavio vodom. Moje prvo radno iskustvo kao mladog inženjera bila je priprema vode za parne kotlove, da bi zatim uslijedili projekti za velike sisteme otpadnih voda i sl. Mogao bih reći kako je tu već bio zacrtan moj životni put. Jednostavo sam ušao u svijet obrade vode i povratak više nije bio moguć.
Kao što sam spomenuo, u tvrtki je ukupno 20 zaposlenika, a uz mene management još čine i sin Marko koji je završio elektrotehniku te kćer Martina, ekonomista koja vodi komercijalne poslove. Ostali kadar, zbog raznolikosti posla, čine još i strojarska, elektrotehnička i kemijska struka.
Poslovanje smo započeli u malim prostorima u Novom Čiču koje u to vrijeme nije imalo telefonskih linija i u takvim je uvjetima bilo jako teško raditi. No, godinu dana kasnije stvari su krenule potpuno drugačije.
Uz primarnu djelatnost, razvili smo i prodaju kemikalija jer su kupci upravo to tražili. Napravili smo skladište za kemikalije, zaposlili inženjera kemije i na kraju dobili rješenje za rad s otrovima od nadležnog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Danas s ponosom mogu reći da imamo jedno od najbolje opremljenih skladišta u Hrvatskoj. Izgrađeno je prema najnovijim propisima i sa svim uvjetima za skladištenje kemikalija.

Kako se razvijalo poslovanje u tehničkom smislu?

Vrlo brzo nakon osnivanja tvrtke ugradili smo prvi klordioksidni uređaj u Garešnici i započeli suradnju s komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Godine 1995, nakon oslobođenja okupiranih područja, u stopu smo pratili Hrvatsku vojsku. Popisali smo zatečeno stanje te krenuli u nabavu i ugradnju opreme.
Naravno, kako su se poslovi povećavali, pojavila se i potreba za većim objektom. Posao smo pokrenuli iz obiteljske kuće u kojoj smo poslovali 5 god., potom je sagrađen poslovno-skladišni prostor veličine 300 m2 u kojoj smo vodili poslove više od deset godina, a krajem 2009. Preselili smo u novosagrađeni poslovno-proizvodni objekt u Vukovini, veličine oko 700 m2. Svi navedeni objekti su u vlasništvu 3M d.o.o. Također, širenjem poslovnog segmenta, posebice zbog potreba servisa, na području Slavonije i Branje osnovan je Tehnički servis u Osijeku. Tehnike razvoja obrada voda u zadnjih desetak godina bile su zaista revolucionarne. Automatizacija opreme i smanjenje potrošnje kemikalija doveli su do znatno manjeg onečišćenja okoliša. Danas radimo na razvoju pročišćavanja otpadnih voda gdje su prisutne velike količine potrošene vode kao što su, npr. bolnice, kampovi, hoteli i sl. Riječ je o tehnologiji gdje bi se te vode pročistile i vratile nazad u sistem čime bi se uštedjele znatne količine, a s druge bi se strane smanjilo ispuštanje otpadnih voda u prirodu i onečišćenje okoliša.
Hrvatska ima velike količine dobre vode, no izgleda kao da se trudimo da tu dobru vodu što više onečistimo. Vodu trebamo čuvati!

Kakvi su vam rezultati promatrajući ekonomsku stranu poslovanja?

Kako se razvijala tvrtka, tako su rasli i naši prihodi. Najbolji rezultat imali smo 2008. godine kada smo zabilježili 21 milijuna kuna prometa. U odnosu na 2008. godinu, 2009. je bila nešto slabija. Što se tiče ove godine, očekujem da će ona biti jedna od najtežih godina za nas. Država nije apsolutno ništa napravila da nas zaštiti i da nam na neki način pomogne. Bit ćemo zadovoljni ako se samo 30% naših planiranih projekata za ovu godinu realizira i mislim da ćemo i u tom slučaju godinu uspješno završiti. Država požare gasi jednokratno, no problemi su znatno veći i dublji. Mišljenja sam kako će problemi biti još veći.
Sreća je da imamo nekoliko dugoročnih ugovora, npr. s Diokijem, Plivom i Zagrebačkom pivovarom pa u nekom periodu možemo biti sigurni. Nismo u situaciji da otpuštamo ljude, čak naprotiv, ove smo godine zaposlili dva nova djelatnika. Godina će biti teška, no ne očekujem neke veće potrese i vjerujem da ćemo izdržati.
Spomenut ću ovdje kako je časopis 'Lider' prošle godine napravio listu 303 najizdržljivije tvrtke u Hrvatskoj gdje smo se mi našli na 122. mjestu što smatram značajnim pokazateljem.

Vrijedi spomenuti da ste zastupnici njemačke tvrtke ProMinent?

Točno. Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom dozirnih pumpi, mjerno-regulacijske tehnike i uređaja za obradu voda. Još devedesetih godina potpisali smo s njima ugovor koji je isključivo bio vezan za prodaju uređaja, u prvom redu dozirnih pumpi. Naime, u to je vrijeme velik problem bilo to što su se uređaji za obradu voda tek počinjali razvijati. Ubrzo smo shvatili da tip tvrtke koja samo prodaje tehničku robu nije dobar poslovni potez. Što se događalo? Pojavili su se veliki problemi oko održavanja. U skladu s time, s ProMinentom smo dogovorili da krećemo i sa servisiranjem opreme. Tada preuzimamo njihov servis na području Hrvatske, dobavljamo rezervne dijelove i upravo tu počinje naš nagli razvoj. Ono što je važno spomenuti je da nam se otvorio velik prazan prostor koji je nastao raspadom znatnog broja velikih tvrtki. Bez obzira što je bio rat i teška situacija, nekako smo uspjeli pronaći najbolji put i uspostaviti čvrste temelje. Naravno, koristili smo sektor razvoja u području obrade voda ProMinenta. Godišnje smo 3 - 4 puta odlazili na obuku i takav je sistem u principu zadržan i danas.

Kada već govorimo o školovanju, koliko je ono važno u Vašem poslovanju?

Ovo je vrlo važno spomenuti. Kako se oprema za obradu voda razvijala vrlo brzo, odnosno kako je došlo do naglog razvoja elektronike, neprestano obučavanje, tj. školovanje se pokazalo neophodnim. Dogodile su se velike promjene. Sve se automatiziralo i faktor čovjeka je postao jako malen. Toga smo postajali sve više svjesni i tome smo se prilagođavali.

Vjerujemo kako je posebna pažnja usmjerena zaštiti okoliša. Što nam možete reći o tome?

Naravno, s novim tehnikama i tehnologijama usko je vezana i zaštita okoliša. U tom pogledu, zaštiti okoliša pridajemo veliku pažnju i uvijek smo u koraku s novim trendovima. Kako smo se razvijali i obučavali u područjima obrade vode, obučavali smo se i u zaštiti okoliša te smo u tom duhu razvijali odnose unutar tvrtke, ali i poslovanje općenito.

Imate brojne certifikate i licence te dozvolu za rad s otrovima od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Imamo certifikat ISO 9001/2000 za projektiranje, ugradnju i servisiranje opreme za obradu voda već četiri godine, licencu za izgradnju industrijskih postrojenja od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te dozvolu za rad s otrovima od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Spomenuo bih kako su svi naši ljudi prošli ispite iz toksikologije te se redovno educiraju o primjeni propisa o transportu kemikalija, a vozači imaju sve potrebne dokumente za to i suvremena transportna sredstva ADR-a za prijevoz kemikalija. Dodat ću kako svake godine donosimo plan obrazovanja i u skladu s time provodimo potrebna školovanja. U našem je poslu bitno da smo uvijek u koraku s novim trendovima, odnosno tehnologijama tretmana obrade vode. Uvijek moramo držati korak sa svjetskim trendovima. To je vrlo jednostavan ključ uspjeha.

Koje su Vaše najznačajnije reference? Naime, sudjelovali ste u gotovo svim većim projektima u Hrvatskoj. Jedan on njih je i izgradnja vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, a tu je i izuzetno veliko postrojenje u Diokiju.

Prvi smo u Hrvatskoj ugradili klordioksidni uređaj, da bi ih danas na području Hrvatske bilo ugrađeno preko 130, a od tog broja samo tri nisu naša! Radili smo kompletan vodoopskrbni sustav istočne Slavonije, što uključuje gradove Vukovar, Vinkovce, Valpovo, Beli Manastir, Osijek, Našice, Novu Gradišku itd. Dakle, cijelo to područje je s našom opremom. S druge strane, radili smo vodovod u Istri, obradu pitke vode na Krku, a svakako treba spomenuti Rijeku gdje smo radili velik projekt obrade pitke vode gdje je ugrađeno 18 naših uređaja. Također, tu su i projekti za vodovod u Zagrebu i područje Zagorja.
Što se tiče bazena za kupanje, u sve veće bazene u Hrvatskoj ugrađena je naša oprema. Riječ o bazenima u zagrebačkom naselju Utrine, rekreacijskom bazenu u Sisku, bazenu u Bjelovaru i kompleksu bazena na Kantridi u Rijeci. U tim projektima sudjelovalo smo u ugradnji opreme i nastavili sa servisom i opskrbom kemikalijama. Vrijedi spomenuti i kompleks u Laškom u Sloveniji s 12 bazena i gdje smo također ugradili opremu.
Što se tiče industrije, prisutni smo u različitim proizvodnim granama, posebice u prehrambenoj industriji,a naše su najveće reference Pliva; pogon u Savskom Marofu i Istraživački institut u Zagrebu, zatim Tvornica duhana Rovinj u Kanfanaru, gdje smo radili na pripremi i tretmanu kompletnih tehnoloških voda za potrebe tvornice te izgradnja postrojenja reverze osmoze u Dioki d.d. organska petrokemija Zagreb kapaciteta 150 m3/h. S DIOKI-jem je uspostavljen novi vid suradnje na temelju trogodišnjeg ugovora o outsourcing usluzi u kojem je njihova obveza bila osigurati prostor i struju, a naša svu opremu za pripremu vode. Usluga se temelji na kompletnoj podršci kupcu kroz proizvodnju i pripremu vode, monitoring i održavanje postrojenja, a plaćanje na temelju obračuna količina potrošene vode. Ovaj novi način suradnje na našem tržištu kao svoju prednost u poslovanju polako počinju primjenivati i druge tvrtke. Razlog tome je što tvrtkama kojima voda nije corr buisinessmi na ovaj način osiguravamo racionalno poslovanje u segmentu energetike. Konkretno, od početka rada sustava reverznih osmoza u DIOKI d.d. ušteđeno je preko 47.000 m3 na rashladnim sustavima (u odnosu na ranije korištenu tehnologiju ionske izmjene), a povratom vode u sekundarni krug reverznih osmoza dodatnih 35.000 m3. Ovako velikim uštedama vode treba pridodati i značajnu uštedu u količinama kemikalija koje su se trošile za regeneraciju na staroj pripremi vode. Dakle, osim velikih ušteda koje je moguće postići i na ovako velikim i zahtjevnim potrošačima, važnost projekta je i u činjenici da se ugradnjom naprednih tehnologija bitno smanjuje utjecaj na okoliš.